Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få vitnemål uten matematikk hvis jeg har dyskalkuli?

Annet 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har stryket i matte eksamen på vgs, og jeg lurte på om man kan få vitnemål hvis jeg blir testet positivt for dyskalkuli? Hvor og hvordan kan jeg få testet meg for å se om jeg har det? Hva skjer hvis jeg blir testen positivt for dyskalkuli? Vil det skape noen problemer i forbindelse med jobb eller skole? Jeg har også hatt fritak i sidemål/nynorsk siden jeg gikk på ungdomskolen, men jeg deltok i undervisningen. Vil det skape noen problemer for å søke om å få fritak i matte i forbindelse med dyskalkuli også?

Besvart 06.11.2019 15:15
 

Svar
Hei

Nei, det kan du ikke. Matematikk er et obligatorisk fag for å oppnå vitnemål med generell studiekompetanse. Det gjelder også hvis man skal ha studiekompetanse etter 23/5-regelen. Man trenger både 1P og 2P (eller 1P-Y og 2P-Y). Du kan altså ikke få vitnemål, selv om du får diagnosen dyskalkuli. 

I helt spesielle tilfeller er det mulig å få unntak fra kravet om generell studiekompetanse når man søker høyere utdanning. Dette kan du få hvis du ikke er i stand til å dekke kravene til generell studiekompetanse og ikke fyller mer enn 24 år i søknadsåret.

Normalt kan man bare få dispensasjon for ett fag, og da er dispensasjon for matematikk på grunn av dyskalkuli et ganske typisk eksempel. Det er normalt PP-tjenesten som gjør en slik utredning. (Nynorsk spiller ikke inn i denne sammenhengen, hvis du allerede har fått fritak godkjent på vitnemålet ditt.)

Selv om du får innvilget at du oppfyller kravet for dispensasjon av Samordna opptak, er det opp til studiestedet om de vil gi deg et studietilbud. Karaktersnittet ditt ellers må være på høyde med de andre du konkurrerer med. Du vil ikke kunne få opptak på studier som krever matematikkunnskaper (som for eksempel sykepleie). Det er ingen tvil om du har større muligheter hvis du klarer å bestå matematikken.

Du kan lese mer om hvordan en kan få dispensasjon fra kravet om generell studiekompetanse på hjemmesiden til Samordna opptak.

Hvis du har lyst til å få mer informasjon kan du sende en e-post til sokerinfo@samordnaopptak.no  

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikkvansker eller dyskalkuli?

Kalkulator, blyant og ei skriveblokk med noen regnestykker (algebra). (www.colourbox.com)

Sliter du veldig med matematikken? Da kan du ha matematikkvansker eller dyskalkuli, og det er hjelp å få.

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine