Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor skal jeg ikke velge livet på gata?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt fra en "bra" familie og holder nå på med 2 år vgs bygg og annlegg og stor trives. Liver går på skinner men jeg har lyst til å bli kriminel. Vet egt ikke hvorfor. Lette penger, jeg er rask og sterk så ran er også lett. Sege dop er også raske penger. Har høy smerte grense og har blidt banka før så vet att jeg takler det. + sammholde med en gjeng er så sterkt. Hvorfor skal jeg ikke velge livet på gata.

Besvart 01.11.2019 12:57
 

Svar
Hei!

Det kan være flere gode grunner til at du bør velge en annen måte å oppleve samhold på og tjene penger. 

Først kan det være ok at du forstår litt av bakgrunnen for at du tenker at det å velge livet på gata er en fordel. Du sier noe om at du opplever at samholdet er sterkt, at det er raske penger og en enklere måte å leve på. 

Noen søker livet på gata fordi det er en spenning knyttet til dette også. Kanskje er det også sånn for deg? Noen er mer gald i risiko og action enn andre, men det betyr ikke at du må velge livet som kriminell for å oppleve dette eller samholdet. 

Som kriminell er det ofte større fare knyttet til dårlig helse og lav inntekt. Mange kan oppleve at de mister kontakt med familien og gode venner fordi det kriminelle livet gjør at de opplever seg både misbrukt og at det er vanskelig å stole på den kriminelle. 

Mange som har vært kriminelle sier at de nettopp startet fordi de opplevde samhold og spenning, men at de angrer på at de ikke fant dette i et annet miljø som for eksempel idrett eller annet. 

Som kriminell er det lettere å få venner som utnytter deg og som ikke ønsker å gjøre deg godt. Dette fordi livet som kriminell kan være svært utfordrende og ustabilt. Da har mange nok med seg selv og klarer ikke å beholde vennskap. 

Det er ofte mye narkotika i kriminelle miljøer. Dette er med på å øke risikoen for misbruk og at du gjør ting du vil angre på seinere i livet. Mange opplever at narkotika har gjort at de har "mistet" både sine kjære og det som har vært trygt i livet. 

Snakk gjerne med noen du stoler på om det du tenker. Kanskje er det noe du kjenner at du mangler i livet ditt nå? Noen kan oppleve at det å ikke ha en klar mening med det de gjør får de til å søke etter spenning. Tenk litt om det finnes noe du interesserer deg for eller har lyst å bli bedre til. 

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet