Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om straff for forsøk på ran

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Vi har en problem hjemme. Broren ble arrestert igår. Han prøvde å rane en man, han var sammen med en gjeng gutter. Broren min var ikke så ærlig til politiet og tillegg en av de guttene hadde kniv, og offeret har beskrevet broren min mest. Hva slags straff kommer han til å få liksom?! Det her stresser meg veldig.

Besvart 08.11.2019 12:40
 

Svar
Hei

Ran straffes etter reglene i straffeloven §§ 327 og 328. Etter disse reglene kan strafferammen fengsel inntil seks år, fengsel inntil 15 år hvis det er snakk om grovt ran. Det er politiet som må vurdere hvilken straff broren din eventuelt kan få, og så blir det opp til domstolen å ta den endelige avgjørelsen hvis politiet finner det bevist at broren din har vært med på ranet og kan straffes. 

Du skriver ikke hvor gammel broren din er. Hvis han er over den kriminelle lavalder (15 år) er han gammel nok til å bli straffet hvis han bryter loven. Hvis broren din er under 18 år kan det godt tenkes at politiet og domstolen vil vurdere at annen type straff en fengsel blir riktig i denne saken, f.eks. samfunnsstraff. 

Det er umulig for meg å si noe om broren din vil bli straffet og hva straffen eventuelt vil bli. Dere må altså vente og se hva politiet sier i denne saken. 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet