Hopp til hovedinnholdet

Blir ofte mistenkeliggjort

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en utlendinger. Jeg trenger virkelig et godt svar fra dere. Hvorfor blir jeg ofte mistenkelig gjort av nordmenn. Hvis en nordmenn misliker meg, begynner det å spre seg. Det vil si at at en nordmenn forteller andre nordmenn uten at de kjenner meg godt. Hva er grunnen til at jeg ikke blir akseptert i det norske samfunnet? Jeg føler at jeg er ganske snill og grei person. please hjelp.

Besvart 06.11.2019 12:23
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det er ugreit å føle seg mistenkeliggjort, enten man faktisk blir det, eller det bare føles sånn. Det å mistenkeliggjøre andre er ikke helt uvanlig. Vi har alle fordommer, noen er bra, de fleste er helt unødvendig. Det er for eksempel bra at vi har fordommer mot villdyr, selv om det ikke er så mange av dem i Norge. Det kan også være fornuftig å ha fordommer mot fremmede, rett og slett fordi man ikke kjenner dem. Fordommer kan du lese mer om på aldrimer22juli.no.

Det som er dumt er selvfølgelig at man dermed kan gå glipp av å bli kjent med mange bra mennesker. Vi har en tendens til at vi helst vil leke med mennesker som er lik oss selv. Det fortsetter etter at man har blitt voksen, vi henger stort sett sammen med folk som er som oss. Det kan bety at folk med majoritetsbakgrunn helst henger med andre folk med majoritetsbakgrunn, eller det kan bety at en som liker å strikke henger med andre folk som liker å strikke, at en som synger i kor henger med andre som synger i kor osv. Det er med andre ord en fordel å finne folk som har lignende interesser som det du har.

Det finnes selvfølgelig også rasisme i det norske samfunnet, noe som gjør det ekstra vanskelig hvis man har minoritetsbakgrunn. Men det er heldigvis ikke sånn at alle nordmenn er rasister. De fleste er faktisk ikke det i følge alle undersøkelser som har blitt gjort om nordmenns holdninger til andre. 

Jeg håper du klarer å finne områder hvor du ikke blir mistenkeliggjort, og at du treffer folk som ikke møter deg med fordommer du ikke fortjener. Lykke til!

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diskriminering?

Hånd mot vindu(colourbox.com)

Diskriminering kan forklares med at noen behandles forskjellig på en usaklig måte. Dette kan skyldes manglende kunnskap, og ikke et ønske om å behandle folk forskjellig.

Les mer

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering