Hopp til hovedinnholdet

spørsmål om foreldelse

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei Hva slags stillings kode bruker politiet når saken er foreldet i registrene sine? Trenger en jurist som har jobbet/ jobber eller har god kjennskap til politiet for å svare på dette spørsmålet. - henlagt for Intet straffbart? - Henlagt på bevisets stilling? - Henlagt på grunn av foreldelse frist? Kommer det foresten på utømmende politiattest når saken er foreldelet? Mvh Gutt

Besvart 08.11.2019 16:05
 

Svar
Hei

Jeg er usikker på hva du mener med at et forhold er foreldet i registeret.

Har du fått en straff for en kriminell handling du har begått og lurer på om forholdet fjernes fra politiattesten (rullebladet)? Dette kan du lese mer om i en artikkel jeg har lagt ved. Det er ulike regler for ulike politiattester og avhenger blant annet av hvilket type lovbrudd som er begått og hvor gammel du var når du begikk lovbruddet. Hvis du ønsker et mer konkret svar på dette, kan du sende inn et nytt spørsmål til oss hvor du opplyser om hvilket lovbrudd det er snakk om, hvor lenge siden det er og hvor gammel du var på tidspunktet. 

Du nevner også henleggelse. Dette er noe annet. Det er i tilfeller hvor du for eksempel blir anmeldt for et lovbrudd og politiet etterforsker saken, men ikke finner det tilstrekkelig bevist at du har begått lovbruddet. I slike tilfeller vil saken bli henlagt på grunn av bevisets stilling. Henleggelse kan du lese mer om på denne siden.

Foreldelse igjen er noe helt annet. Det handler om tilfeller hvor man har begått et lovbrudd, men du kan ikke straffes i saken fordi det har gått for lang tid siden hendelsen skjedde (saken er da foreldet). Det er ulike regler for når en sak er foreldet ut fra hvilket type lovbrudd som er begått. Les mer om foreldelse her

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lovbrudd av de mellom 15 og 18 år

Gutter i hettejakke

Du er over den kriminelle lavalderen, men likevel ikke myndig. Hvilke regler gjelder for deg mellom 15 og 18?

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Når blir saker på rullebladet fjerna? Og får det betydning for jobb?

Gutt sitter foran PCen (colourbox.com)

Har du fått en anmerkning på rullebladet og redd for at det skal følge deg resten av livet?

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd