Hopp til hovedinnholdet

kan jeg reise alene på helgetur til Nederland? hvem må samtykke?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Meg og min venninne er begge 16. Vi har kjempe lyst til å reise til Belgia en helg, bare oss 2 også bo på hotell. Om foreldrene våre synes det er greit, er det lovlig da? Og må begge foreldre med foreldreansvar godkjenne det? Har ikke hatt kontakt med faren min på 5 år fordi han er voldelig. Men han har foreldreansvar. Er det da slik at han også må godkjenne det? Hadde vært kjempe kjipt å ikke kunne reise bare fordi han er vanskelig. På forhånd, tusen takk for svar :)

Besvart 08.11.2019 16:16
 

Svar
Hei

Før du er 18 år kan du ikke reise alene til utlandet uten at foreldrene dine tillater det. Det er foreldrene dine som har ansvaret for deg fram til du er 18. Reglene om dette står i barneloven

Flyselskaper og hoteller har egne regler om passasjerer som ikke er 18 år. Noen krever tillatelse fra foreldrene. Det kan komme an på hvilket flyselskap du skal fly med, og kanskje hvilket land du vil reise til. Hvis du ikke har tillatelse, kan du bli nektet å gå ombord i flyet. Foreldrene dine kan bli varslet om at du har forsøkt å gå ombord. 

Det kan være mange grunner til at foreldrene deres ikke vil samtykke til at dere reiser alene til utlandet. Men hvis de sier at det er greit, kan du og foreldrene dine kontakte flyselskapet og hotell og sammen og finne ut hva slags bekreftelse de trenger fra foreldrene dine. 

Dersom kun én av foreldrene reiser med barnet kreves det i noen land skriftlig tillatelse til reisen fra den forelder som ikke reiser med barnet. Uten en slik tillatelse kan det oppstå problemer ved inn-/utreise. Dersom du skal til et land hvor dette kan være aktuelt, bør du i god tid på forhånd ta kontakt med vedkommende lands ambassade for å få informasjon om hva som kreves. Dette betyr at noen land krever at begge foreldrene dine har gitt skriftlig tillatelse til at du reiser alene. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett