Hopp til hovedinnholdet

Jeg får adrenalin av å gjøre kriminelle ting

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ett stort problem. Jeg får adrenalin av å gjøre kriminelle ting. Jeg får det også når jeg blir tatt. Er redd for at dette vill utvikle seg. Har noen anmeldelser på meg å vill ikke ha flere. Er jeg sjuk i hode?

Besvart 06.11.2019 18:55
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver hit til oss.

Mange liker spenning, og noen har mer spenningssøkende atferd enn andre. Dessverre er mange spennende ting enten farlig eller skadelig for oss eller andre. 

Det høres ut som at du er blitt litt hekta på adrenalinkicket du får av å gjøre ulovlige ting. Som du sikkert vet gir adrenalinet en type rus, og den rusfølelsen kan være veldig behagelig og avhengighetsskapende.

Det høres ut som at du trenger å finne aktiviteter som gir deg glede og spenning, men som ikke er ulovlig eller farlig. Mange idretter har et moment av spenning, men også aktiviteter som teater, gaming og sjakk kan faktisk gi en lignende rusfølelse. Mange som liker spenning, er glad i idretter som klatring, rafting, snowboard og sykling, men her er det selvfølgelig helt opp til hver enkelt. Det er vanskelig å slutte med en uvane, men det er mye lettere hvis man erstatter uvanen med en annen aktivitet, derfor anbefaler jeg deg å finne en aktivitet du liker.

Jeg tror nok ikke du er syk i hodet. Tvert imot synes jeg du virker klok og fornuftig som er opptatt av å kvitte deg med denne uvanen. Det kan hende du trenger litt hjelp for å slutte å gjøre kriminelle handlinger, og det finnes mye god hjelp å få! Du kan kontakte fastlegen din og fortelle om vanskene, eller du kan prate med helsesykepleier på skole eller helsestasjon. Jeg forstår hvis du synes det er skummelt eller vanskelig å fortelle om vanskene dine, men husk at disse personene er der for å hjelpe. Helsepersonell har taushetsplikt, men må melde fra til politiet dersom du forteller om alvorlig lovbrudd du har gjort eller planlegger å gjøre. Taushetsplikten kommer først så lenge det ikke er fare for liv og helse.

Dersom du trenger noen å snakke anonymt med, kan du alltid ringe Mental Helses hjelpetelefon på 116 123, eller Kirkens SOS-telefon på 22 40 00 40. De er der for deg og kan lytte og gi råd, så ikke nøl med å ringe dit hvis du trenger det. Du kan også tinge Mannstelefonen på tlf. 22 34 09 60 mandag til fredag mellom 17.00 og 20.00. Det er en hjelpetelefon beregnet spesielt for menn.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg håper kan være til hjelp. 

Ta godt vare på deg selv, god klem fra meg!

Vennlig hilsen psykologen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd