Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg jobbe fire nattevakter på 12 timer flere uker på rad?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg jobber mandag kveld til fredags morgen, altså 1930 til 0730. Dette har jeg gjort i 3 uker på rad nå, og har startet på den fjerde uken. Det er ikke inngått noen skriftlig avtale om denne arbeidstiden, eller dialog jeg har deltatt på med tillitsvalgt, kun muntlige avtaler med sjefen om hvordan det blir uke for uke. Er dette lov eller hvilke regler og krav kommer inn?

Besvart 06.11.2019 15:03
 

Svar
Hei

Hvis du ikke har faste arbeidstider, har du krav på en arbeidsplan som viser hvilke uker, dager og tider du skal jobbe. Arbeidsplanen skal være ferdig to uker i forveien, med mindre noe annet er avtalt i tariffavtale. Se arbeidsmiljøloven § 10-3.

Hensikten med arbeidsplaner er at du kan planlegge jobb og fritid i god tid i forveien. Får du ikke dine arbeidsplaner tidsnok, kan du ta dette opp med arbeidsgiver. Hjelper dette ikke, kan du tipse Arbeidstilsynet om dette.

Hvis man stort sett jobber natt, kan du maks jobbe:

  • 8 timer i gjennomsnitt per dag. Gjennomsnittet skal beregnes over fire uker. Se § 10-11 (6).
  • 38 timer per uke. Se § 10-4 (4).

Du skriver at du jobber fire tolvtimers kvelds/nattevakter i uka, altså 48 timer/uke. Du skriver også at det ikke er inngått en avtale om gjennomsnittsberegning av ukentlig arbeidstid med deg direkte eller med tillitsvalgte. Den eneste måten du da kan få forlenget din ukentlige arbeidstid på fra 38 til 48 timer, er hvis dine vakter kan regnes som passiv tjeneste. Se § 10-4 (2).

Passiv tjeneste blir også ofte kalt hvilende vakt, for eksempel sovende nattevakt. Passiv tjeneste kan også dreie seg om andre tilfeller hvor man er fritatt for aktivt arbeid, bortsett fra kortvarige eller tilfeldige avbrudd. Under slike vakter kan man for eksempel se tv, hvile og sove.

Har du passiv tjeneste når du jobber natt, kan din arbeidstid forlenges med 2 timer per dag og 10 timer per uke.

Er dine vakter ikke av passiv karakter, kan du ikke jobbe så mange timer per uke.

Er din arbeidstid ikke tråd med regelverket og det hjelper ikke å ta dette opp med arbeidsgiver, kan du tipse Arbeidstilsynet om dette.

Relevante lenker:

Arbeidsmiljøloven: www.arbeidstilsynet.no/regelverk/lover/arbeidsmiljoloven

Tips oss: tips.arbeidstilsynet.no/
Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler på problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett