Hopp til hovedinnholdet

Hva er tilknytningforstyrrelse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Har nettopp fått vite at jeg har tilknytningsforstyrellse. Jeg ble aldri forklart hva det er og jeg har søkt mye på nette men ingenting gir mening til meg. Hva er tilknytningsforstyrellse??

Besvart 08.11.2019 13:25
 

Svar
Hei!

Tilknytningforstyrrelse betyr at det kan være vanskelig for deg i samspill med andre mennesker og problemer med å lage et "bånd" til andre mennesker som fungerer godt over lengre tid. 

Her kommer en forklaring på hva god tilknytning er, kanskje det kan være med på å forstå noe av hva en tilknytningforstyrrelse er. 

God tilknytning er: "utvikling av sterke, følelsesmessige bånd mellom barn og foreldre som skjer når barnet er baby."

Dette kan for eksempel være bånd mellom deg og foreldrene dine, i vennskap, mellom andre elever eller andre mennesker du er sammen med. 

Når noen har problemer med samspillet (måten man er sammen med andre mennesker på)handler det om hva som skjer mellom deg og personen du møter og er sammen med. 

Dette kan for eksempel være at du ikke klarer å styre følelsene dine, eller at du ikke forstår hva den andre mener eller at du viser noe annet enn det du egentlig ønsker eller føler. Det kan være kaotisk i tankene og følelsene og at du ikke vet hva som er riktig eller galt å gjøre når du er med andre. 

Husk at det ikke er din feil at du har dette. Noen kan få dette gjennom mange vonde opplevelser som barn, eller at ingen har sett eller hørt deg når du har trengt dette. Dette er bare en forklaring på dette. 

Det finnes mange ulike måter å ha en tilknytningforstyrrelse på. Derfor kan det hende du kjenner deg igjen i noe av dette eller ikke i det hele tatt. 

Du har rett på å bli forklart hva en tilknytningforstyrrelse er. Snakk med foreldrene dine og si at du ikke forstår. Da skal den eller de som har fortalt deg at du har dette gi deg en god forklaring som du kan forstå. Si i fra om dette! 

I pasientrettighetsloven står det: "Pasienten skal ha den informasjon som er nødvendig for å få innsikt i sin helsetilstand." Denne informasjonen skal også gis slik at du forstår det. 

Håper noe av dette kan gi deg litt mer informasjon, men jeg råder deg uansett til å snakke med den/de som har fortalt deg dette. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleiere

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine