Hopp til hovedinnholdet

Hvordan klare å si nei til røyking på ungdomsskolen?

Jente 13 år
 

Spørsmål
Heisann ! :) Jeg er akkurat blitt tennåring, og skal begynne på ungsomskolen til neste år.. SOm på alle andre ungsomskoler vill det sikkert være ungdommer som smugrøyker osv, og trolig vill nokk 1 av 10 av vennene mine begynne emd det. Uansett, jeg har lvoet emg selv og aldri begynne med det, og jeg vet hva det bringer til. Så, hvordan skal ejg si NEI? uten og bli sett på som feig og att alle ler av meg? Tusen takk for svar ! :) Klem
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som du har tatt en solid beslutning om at du ikke vil begynne å røyke når du begynner på ungdomsskolen, og det synes jeg er kjempebra! Og ikke minst synes jeg det er flott at du tenker gjennom disse tingene allerede nå; da er du allerede forberedt og vet mer hvordan du skal forholde deg om du kommer i en situasjon der røyking blir et tema.

 

Det er helt riktig at det vil være røyking på ungdomskolen, men røyking er faktisk mye mindre utbredt her enn det man tror. Det er en myte at mange ungdommer røyker, røyking er mer og mer på vei ut blant ungdom og færre og færre begynner å røyke. Jeg tror noe av presset om å begynne å røyke skapes av at mange ungdommer tror at det er mer vanlig å gjøre dette enn det egentlig er. For eksempel vet vi at det bare er 1 av 100 elever i 8. klasse i Norge som røyker. Med andre ord; det er mange der ute som deg, som ikke vil røyke!

 

Som du ser, tror jeg ikke det vil være noe problem for deg å følge overbevisningen din om å la være å røyke. Og hvis du skulle få venner som røyker, er det viktig at du gjør det som føles riktig for deg. Om du vil røyke eller ikke, er ditt valg. Noen ganger kan det være tøft å være den som står i mot, på den annen side tror jeg egentlig de fleste i virkeligheten synes man er ganske tøff om man nettopp står i mot. Uansett er jeg ganske sikker på at du vil bli kjent med mange andre som er akkurat som deg, som ikke har lyst til å begynne å røyke. Og da tror jeg ikke dette med røyking vil bli noe problem i det hele tatt J Lykke til!


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ung makt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ung makt


Quiz: Hva vet du om doping?

Kan bloddoping oppdages?