Hopp til hovedinnholdet

Vil straffbare forhold vises på en uttømmende politiattest i mer enn 2 år?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har et spørsmål som jeg ikke helt ved hvor jeg skal stille. Et par uker før jeg ble 18 gjorde jeg noe veldig dumt, og stjal noen varer fra min daværende arbeidsgiver, og ble heldigvis tatt! Jeg ble anmeldt, og var så heldig at arbeidsgiveren ble med på å løse dette i konfliktrådet. Der ble vi enige om rammer og noen oppgaver jeg skulle gjøre for dem. Det jeg da lurte på er om denne saken vil bli værende på min uttømmende politiattest lengre enn 2 år? Det har seg sånn at jeg søkte om uttømmende attest i forbindelse med en jobb, og på denne attesten stod denne saken. Dette var 2,5 år etter at denne saken var ferdig behandlet av konfliktrådet og jeg hadde oppfylt alle kravene i avtalen. Jeg har heller ikke vært straffedømt eller fått noen forelegg etter dette. Er det slik at saker slettes f.eks ved nyttår det året da det har gått to år? Veldig bekymret for dette, fordi jeg trodde at dette skulle strykes etter 2 år, og har begynt på en udannelse der det trengs et rent rulleblad.. Tusen takk for alle svar. Hilsen verdens mest angrende gutt :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


I den uttømmende politiattesten finnes absolutt alle opplysninger som er å finne i både straffe- og bøteregisteret ditt - uansett hvor lenge det er siden disse er begått. Dette gjelder i motsetning til en vanlig/ordinær politiattest hvor stort sett alle opplysninger som er mer enn to eller fem år gamle blir utelatt.

Dette betyr at dette forholdet alltid vil fremgå av en uttømmende politiattest. Hvilken konsekvens dette vil få for deg i fremtiden er vanskelig å si noe om. Det er ikke slik at en bemerkning på politiattesten automatisk vil være en hindring for å få jobb, skoleplass eller lignende, men i noen tilfeller vil de kunne hindre utenlandsreiser til land som krever visum og få konsekvenser når du skal søke om skoleplass eller jobb. I mange tilfeller vil dette måtte bero på en konkret vurdering.

Du kan lese mer om disse tingene i artikkelen under:


juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi


Quiz: Hva vet du om minoriteter?

Hva er en etnisk minoritet?