Hopp til hovedinnholdet

har lyst til å starte min egen organisasjon, en innsamlingsprosjekt av penger

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lyst til å starte min egen organisasjon, en innsamlingsprosjekt av penger til er området/personer som trenger det. Jeg har tenkt på det ofte, men jeg lurte på om det er lovlig å lage en blogg for markedsføring, samle inn underskrifter for å få medlemmer. Lurte også på om jeg må si ifra til noen? Eller om det er mulig å få støtte av staten. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!
Hvis dere er en gruppe som samles for å drive med en bestemt aktivitet, så kan dere velge å starte en organisasjon. Imidlertid så finnes det utrolig mange organisasjoner som jobber for bestemte formål allerede. Derfor kan det ofte være lurt å først sjekke ut om det kanskje finnes en organisasjon som holder på med det dere er interessert i fra før. Du kan også fint gjennomføre et innsamlingsprosjekt til inntekt for en organisasjon som allerede eksisterer. I tillegg er det uansett helt lov å reklamere for innsamlingen din på en blogg eller gjennom underskrifter. :)

 

Hvis du vil starte opp en helt ny frivillig organisasjon så må du gå fram som følger:

 

1. Ha et oppstartsmøte der alle som er interessert i å være med i organisasjonen får mulighet til å komme.

2. Finn et navn på organisasjonen og skriv ned noen setninger om hva dere vil drive med og hva målet med organisasjonen er. Lag vedtekter for hvem som kan være medlem, hvordan styret velges, hva organisasjonen skal arbeide med osv. HER kan du lese mer om det å lage vedtekter.

 

3. Fyll inn skjemaet for organisasjoner hos Brønnøysundregisteret. Hvis dere som skal danne organisasjonen er under 18 år, så må det legges ved en fullmakt fra foreldre eller verge sammen med skjemaet som dere sender inn. Når Brønnøysundregisteret har behandlet søknaden, får organisasjonen et organisasjonsnummer.

 

4. Opprett en bankkonto for organisasjonen. Også her behøves det fullmakt fra foreldre eller verge dersom dere er under 18 år. I tillegg må man levere organisasjonens organisasjonsnummer til banken. Organisasjonsnummeret får man fra Brønnøysundregisteret når organisasjonen er registrert der. For å få støtte fra staten/kommunen behøves et visst antall medlemmer i organisasjonen. Ta kontakt med kommunen der du bor. Imidlertid kan du også sjekke ut om støtteordningene hos for eksempel Frifond kan være aktuelle.

 

5. Lag et medlemsregister over medlemmene og en arbeidsplan med ansvarsfordeling.

 

Kilde: Barne- og ungdomsrådet i Oslo (BURO)

 

 

Hvis du har spørsmål om dette eller er usikker på hvordan dere skal gå fram så går det an å kontakte Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). De har e-post lnu@lnu.no og telefonnummer 23 31 06 00.

 

 

Håper dette kan være til hjelp på veien. Stå på videre med engasjementet ditt, vi heier!

 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Organisasjoner
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samfunn, lover og rettigheter