Hopp til hovedinnholdet

Faren min er veldig mistenksom og han går inn på mine profil på Facebook etc og leser e-post i min innboks og sender melinger i mitt navn. Er dette lov? Hva kan jeg gjøre?   Hilsen   Tenåring

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Identitetstyveri. Vist din far tar din mobil for å sjekke meldinger osv (det har han vel rett til). Men misbruker mobilen til å finne ut mere, ved å sende ut meldinger til dine kompiser. uten å si at det er far din, si spørsmål om fyll osv. og deretter sier til foreldrene til denne kompisen at for eksempel olav røyker hasj. er dette lov? jeg er sur og lei av min far nå fordi han alltid mistenker meg for at uten at jeg har gjort det. og han anstrenger seg noe sykt for å finne bevis og slikt. sitter opp lenge netter og bruker min facebook profil. nettby profil osv. leser alt i innboksen og sender meldinger i mitt navn? er dette lov ? jeg vil om dette ikke er lov anmelde/saksøke min egen far. vi bare gi han en lære penge for at han alltid tror det værste. har jeg grunnlag for dette da ? MVH- Bekymret tenåring.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldre har etter barneloven § 30 rett og plikt til å bestemme over sine barn. Denne retten begrenses bl.a. av barnas rettigheter, dvs. av reglene barnas rett til medbestemmelse og barnas selvbestemmelsesrett.

 

Reglene om barns selvstemmelsesrett følger av barneloven § 33. Denne bestemmelsen sier at foreldre skal gi barna økt selvbestemmelserett etter hvert som barna blir eldre.

 

Barnekonvensjonen har også regler om de spørsmål du tar opp. I barnekonvensjonen artikkel 12 er det regler om barns selvbestemmelsesrett og i barnekonvensjonen artikkel 16 nr. 1 er det regler om retten til privatliv.

 

Det følger av reglene jeg har nevnt at faren din har rett og plikt til å sørge for at du ikke utsettes for eller blir involvert i situasjoner som kan være til skade for deg. Men faren din må samtidig gi deg mer frihet, privatliv og rett til å bestemme selv etter hvert som du blir eldre.

 

Jeg foreslår at du forsøker å snakke med faren din. Dersom dere snakker åpent sammen vil dere kunne forebygge mistenksomhet og eventuelle misforståelser.

 

Det er flere steder du kan finne mer informasjon om dette. Du kan for eksempel se på internettsidene til Barneombudet: www.barneombudet.no/

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet