Hopp til hovedinnholdet

Hva kan foreldrene bestemme over en 16-åring?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hvor mye foresatte faktisk har lov til å bestemme over en sekten-åring? Veldig vidt spørsmål, men jeg håper noen kan hjelpe meg med svar.. Jeg har hørt at foresatte og ungdommen selv skal få bestemme 50/50, er dette riktig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Fram til du er 18 år og myndig, er det foreldrene dine som bestemmer over deg. Men etter hvert som du blir eldre, skal de lytte til dine ønsker og behov, ta hensyn til dem og gradvis la deg få rom til å bestemme selv. Mener de derimot at ting du ønsker er skadelig eller uheldig for deg, har du lov og plikt til å nekte deg dette fram til du bestemmer helt selv som 18-åring.

 

I artikkelen om barneloven her på ung.no, kan du lese mer detaljert om dine rettigheter i forhold til foreldrene dine. Der står det bl.a. om to viktige ting du kan bestemme over fra fylte 15 år:

 

Når du er fylt 15 år, gir barneloven deg rett til å bestemme selv på to viktige områder (§ 32):
For det første har du da rett til selv å avgjøre spørsmål om valg av utdanning. Du kan altså selv bestemme om du vil begynne eller fortsette i videregående skole og selv avgjøre linjevalget. Vi vil imidlertid råde deg til at du alltid diskuterer så viktige spørsmål som valg av utdanning både med foreldrene dine og med skolen før du tar noen avgjørelse.

Når du er fylt 15 år, kan du også fritt melde deg inn i, eller ut av, foreninger. Du kan for eksempel melde deg inn i en politisk ungdomsorganisasjon, og dine foreldre kan ikke hindre deg i dette selv om de er helt uenig i ditt politiske valg. Hvis din deltakelse skulle medføre store kostnader, har du imidlertid ikke uten videre krav på at foreldrene dine dekker disse.

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser