Hopp til hovedinnholdet

Hvor gammel man må være for å flytte hjemmefra?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg lurer på hvor gammel man må være for å flytte hjemmefra? Eller bo på hybel, da, liksom ikke bo med foreldrene sine. Og så lurer jeg på en ting til: Hvor lenge er man "barn"? Er det rart å kalle seg ungdom når man er 12?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Myndighetsalderen i Norge er 18 år. Foreldrene dine fortsatt har ansvar for deg helt fram til du blir 18 år (Barneloven § 30). Etter hvert som du blir eldre kan du i stadig større grad kreve at dine meninger vektlegges. Du skal få økt bestemmelsesrett i saker som angår deg (Barneloven § 31). Når du går på videregående kan du eksempelvis kreve at foreldrene dine skal lytte til dine meninger om det å flytte hjemmefra. Prøv å finne løsninger som fungerer for både deg og dem.

Så lenge du er under 18 år (ikke myndig) kan du ikke undertegne husleiekontrakt eller andre nødvendige papirer for å flytte. Du trenger altså dine foreldres samtykke til å bo hjemmefra. Det er derfor nødvendig at du og foreldrene dine blir enige om at du får flytte.

 

Du og foreldrene dine kan altså bli enige om at du får flytte ut før du er 18 år. Imidlertid kan du ikke undertegne husleiekontrakt eller likenende på egen hånd dersom de ikke går med på at du får flytte. Når du er 18 år derimot, er du myndig og kan bestemme disse tingene selv.

 

Det er ikke noen fast regel for når man kan kalle seg ungdom, så dette varierer. Mange kaller seg nok ungdom fra de begynner på ungdomsskolen. I Barneloven regnes man som barn helt fram til man blir 18 år.


 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettigheter
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettigheter