Hopp til hovedinnholdet

Hvilke dataspill spilte Anders Behring Breivik? Jeg vil aldri spille disse.

Gutt
 

Spørsmål

Hei , jeg lurer på en ting, hvilke spill spillet Anders breving breivik ? Dette spør jeg fordi jeg aldri skal spille disse spillene som han spilte. hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Og takk for spørsmålet ditt.

 

Du peker på noe som jeg tror flere unge har tenkt på - og mange voksne har uttalt seg om. Terroristen og massemorderen som drepte så mange og ødela så mye den 22. juli spilte dataspill. Ja. Men han spiste også brødskiver, brukte sko og andre ting. Vi kan ikke la disse tingene definere oss - eller legge hans handlinger til disse objektene. Alle har personlig frihet - og alle kan ta valg.

 

Jeg vil vise til et innlegg jeg skrev til Si;D i sommer - om nettopp dette:

 

Blir man slem av å spille dataspill?

 

Av Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen, spillrådgiver i Medietilsynet

 

Terroristen som drepte alle menneskene 22. juli spilte dataspill. På grunn av det har blitt mange diskusjoner om barn og dataspill.

 

Vi blir redde som foreldre, som omsorgspersoner, fagfolk og mennesker. Vi vil verne om dere. Vi ønsker å finne noe å skylde på. Mange blir veldig bekymret for at dere skal se på slike hatefulle sider, spille slike spill, og så skal begynne å tenke de samme grusomme tankene.

 

For å si det med en gang; det vil med all sannsynlighet ikke skje. Vi vet at det sitter millionvis av dere i hele verden og spiller både World of Warcraft og Call of Duty. Dere går ikke rundt og skader andre mennesker. Dere spiller for gøy, og spiller sammen med venner. Dere blir ikke hatefulle, fæle mennesker av å spille dataspill. Dere er oppegående mennesker med egne meninger, sunne holdninger og gode voksne rundt dere, som vet at spill og virkelighet ikke er det samme.

 

Men noen. Noen barn og unge sliter. Noen isolerer seg og er mye alene. Dere har kanskje ikke foreldre eller voksne som er tilstede i livet sitt. For noen er det ikke så lett å skille mellom virkelighet og spill. Noen søker etter selve volden, på nett og i spill. Det er dere vi er bekymret for. Dere er ikke så mange, men det er veldig viktig at vi får kontakt med nettopp dere, slik at dere får tilgang på voksne som er tilstede for dere – slik at dere får det dere har rett på; å vokse opp i trygghet og med omsorg.

 

Dataspill i seg selv er ikke farlig. Det er heller ikke film, eller aviser eller tegneserier. Men vi kan alle bli påvirket – og i alle sammenhenger er det noe som heter måtehold. Det er en grunn til at spill og filmer er merket med aldersgrenser. Noen av spillene er laget for voksne, med et innhold som forutsetter at du har levd noen år og har en solid oppfattelse av rett og galt. Men det viktigste av alt er at man har støttende og interesserte voksne rundt seg. Har foreldrene dine masse regler og meninger om alt? Bra! Det betyr at de bryr seg! Har du masse meninger om reglene foreldrene dine setter? Bra! Det betyr at dere må snakke, diskutere og bry dere med hverandre. Det kan aldre slå feil. Kjenner du noen som derimot er helt alene? Hvor ingen bryr seg? Det er de vi er bekymret for – og det er på grunn av dem vi diskuterer så mye om spill og nett. Alle har et ansvar.

 

Trenger du å snakke med noen? Eller kjenner du noen som trenger å snakke med noen?

Ring eller kontakt Kors på Halsen tlf 800 333 21Hilsen Medietilsynet i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn