Hopp til hovedinnholdet

kan man anmelde rasisme generelt?

 

Spørsmål
Etter å ha lest et innlegg i Si;D begynte et par spørsmål å lumre. En jente fikk svært stygge kommentarer av en eldre dame på bussen ene og alene på grunn av hudfargen hennes. Damen begynte å skjelle ut "hennes" folk osv, og skrek til slutt av hun skulle holde seg unna.

I forbindelse med dette lurer jeg på om man kan anmelde rasisme? Ikke nødvendigvis rasisme av nivået som er beskrevet, men rasisme generelt. Bryter det med norske lover? Og hvis ikke, finnes det noen mulighet for å la folk stå til ansvar for uttalelsene sine i en slik situasjon?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.
Det er fullt mulig å anmelde rasisme etter rasismeparagrafen, se straffelovens § 135 www.lovdata.no/all/hl-19020522-010.html#135a.

Rasismeparagrafen omhandler den som offentlig fremsetter en diskriminerende eller hatefull ytring overfor noen med en annen hudfarge eller etnisk opprinnelse. Vi forstår spørsmålet ditt som at dette ikke har vært en aktuell situasjon du har vært oppe i, og videre at den forulempede og ”damen på bussen” er ukjente for deg. Det er i utgangspunktet ikke mulig å anmelde rasisme på generelt grunnlag. Du kan anmelde straffbare forhold som du vil politiet skal etterforske og forfølge, se link til politiets nettside: www.politi.no/portal/page?_pageid=34,49023&_dad=portal&_schema=PORTAL&articles7_mode=skjemadetails&articles7_articleId=26477&articles8_mode=downloadskjema&articles8_articleId=26477&uicell=uicell02b&navigation1_parentItemId=1927&navigation1_selectedItemId=2297&orgUnitId= .

Vi vil imidlertid bemerke at du viser et kjempeflott initiativ ved å interessere og engasjere deg for dette. Utover å anmelde vedkommende som utøver rasistiske ytringer, vil vi be deg være forsiktig med å ta loven i egne hender da det lett kan mane til kamp. Om ikke annet er det alltid god folkeskikk å stå opp for noen som blir rakket ned på eller behandlet ufint.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme


Quiz: Hva vet du om dine klagemuligheter?

Hvor kan du klage dersom du mener mobilregninga di er høyere enn den skal være?