Hopp til hovedinnholdet

Fått bot for blotting - Konsekvenser i forhold til reise til USA

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg fikk bot for brudd på § 201 C. (Dvs. blotting, jeg lot noen unge jenter se meg naken når jeg skiftet på stranden. De syns det var gøy, men det gjorde ikke moren når hun fikk høre om det) Betyr det at jeg ikke kan reise til USA? Gjelder det for resten av livet? Er det andre ting jeg heller ikke kan gjøre pga. dette? Vil dette henge med meg resten av livet, eller blir det borte om 2 eller 5 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Norske statsborgere som skal besøke USA, og som skal oppholde seg i landet i mindre enn 90 dager, trenger i utgangspunktet ikke visum for reisen. Dette skyldes at norske statsborgere faller inn under det såkalte Visa Waiver programmet, som gjør at det er tilstrekkelig at man fyller ut ESTA-registreringsskjemaet og betaler registreringsavgiften. Man må også ha et maskinlesbart pass.

Hvis man har blitt siktet eller dømt for et kriminelt forhold i et hvilket som helst land, kan man imidlertid bli nødt til å søke om visum for innreise til USA. Her gjelder det i utgangspunktet ikke noen tidsfrister. Har man blitt arrestert eller dømt for noe forhold knyttet til narkotika faller man utenfor Visa Waiver programmet. Det samme gjelder hvis man er arrestert eller dømt for en forseelse eller en forbrytelse som viser såkalt "moral turpitude". "Moral turpitude" er et gammelt amerikansk juridisk begrep. Det amerikanske utenriksdepartementet gitt en nærmere forklaring på hvilke forbrytelser som faller innenfor "Moral turpitude"-begrepet her.

 

Sedlighetsforbrytelser faller innenfor dette. Vi anbefaler at du kontakter den amerikanske ambassaden i Oslo om muligheten for å få visum, hvis du planlegger reise dit. For nærmere informasjon om reise og visum til USA kan man sjekke ut nettsidene til Den amerikanske ambassaden i Oslo. Der finner du også kontaktinfo til ambassaden.

 

For hvilke andre konsekvenser dette forholdet kan medføre for deg i fremtiden, se artiklene under.juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når blir saker på rullebladet fjerna? Og får det betydning for jobb?

Gutt sitter foran PCen (colourbox.com)

Har du fått en anmerkning på rullebladet og redd for at det skal følge deg resten av livet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett