Hopp til hovedinnholdet

Hvordan starte en frivillig organisasjon?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hvordan starte en frivillig organisasjon? -registere oss hos brønnøysundregistre? -tips og råd ;)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Hvis dere er en gruppe som samles for å drive med en bestemt aktivitet, kan dere velge å starte en organisasjon. Imidlertid finnes det allerede utrolig mange organisasjoner som jobber for bestemte formål. Derfor er det uansett lurt å først sjekke om det allerede finnes en organisasjon som holder på med det dere er interessert i.

Du finner oversikt over en rekke organisasjoner i artikkelen Engasjert? Bli med i en organisasjon.

 

Starte en egen organisasjon:

Finn ut om flere kan tenke seg å være med i organisasjonen du vil starte. Er det interesse for ideen blant flere enn deg, planlegg og hold et oppstartsmøte. På oppstartsmøtet kan alle som er interessert i å være med i organisasjonen få mulighet til å komme.

Finn et navn på organisasjonen og skriv ned noen setninger om hva dere vil drive med og hva målet med organisasjonen er. Lag vedtekter (organisasjonens lover og regler) for hvem som kan være medlem, hvordan styret velges, hva organisasjonen skal arbeide med osv. Hos UngOrg finner du maler for hvordan vedtekter kan utformes.

Fyll inn skjemaet for organisasjoner hos Brønnøysundregisteret. Hvis dere som skal danne organisasjonen er under 18 år, så må det legges ved en fullmakt fra foreldre eller verge sammen med skjemaet som dere sender inn. Når Brønnøysundregisteret har behandlet søknaden, får organisasjonen et organisasjonsnummer.

Opprett en bankkonto for organisasjonen. Også her behøves det fullmakt fra foreldre eller verge dersom dere er under 18 år. I tillegg må man levere organisasjonens organisasjonsnummer til banken. Organisasjonsnummeret får man fra Brønnøysundregisteret når organisasjonen er registrert der. For å få støtte fra staten/kommunen behøves et visst antall medlemmer i organisasjonen. Ta kontakt med kommunen der du bor. Imidlertid kan du også sjekke ut om støtteordningene hos for eksempel Frifond kan være aktuelle. Hos UngOrg finner du nyttige maler for hvordan organisasjonens budsjett og regnskap kan settes opp.

Lag et medlemsregister over medlemmene og en arbeidsplan med ansvarsfordeling. Hos UngOrg finner du gode maler for medlemsregister og innmelding av nye medlemmer i organisasjonen.

Kilde: Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg)Spørsmål?

Hvis du har spørsmål eller er usikker på hvordan dere skal gå fram, ta gjerne kontakt med Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). De har e-post lnu@lnu.no og telefonnummer 23 31 06 00.  I tillegg kan du sjekke med ungdomsrådet i kommunen din. Ungdomsråd i kommuner og fylker har ofte god oversikt over organisasjonslivet i nærmiljøet.

 

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Organisasjoner
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samfunn, lover og rettigheter