Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få støtte fra NAV, når jeg flytter hjemmefra?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! jeg fyller 19 år i desember og har en kjæreste som akuratt har fylt 21 år og vi har vært sammen i snart 4 år nå. Jeg droppa ut av frisørlinja på skolen i 2 klasse pga lite motivasjon.. Vi er begge to utrolig klare for å flytte ut, men har kun ett stort problem. som såklart er penger.. Jeg har en jobb der jeg kun tjener 112 kr i timen og får mellom 8-11 000 kr i lønn i måneden. kjæresten min går på folkehøyskole og har ingen jobb. Jeg betaler 1000 kr i leie i mnd for å bo hjemme, pluss mobilregning, busskort, klær, middag, toalettsaker osv så jeg må betale selv så jeg har ikke hatt mulighet til å spare så mye på BSU-kontoen min, men har 2000 kr der nå. Det er mye krangling og diskutering hjemme og alltid veldig anspent stemning. Meg og stefaren min har heller aldri kommet overens og vi hater hverandre. Han maser alltid om når jeg skal flytte ut osv, og jeg føler meg virkelig ikke velkommen her. jeg blir utrolig deprimert av og bo hjemme og vil virkelig komme meg ut. Og over til spørsmålet.. Er det mulig å få hjelp? bostøtte fra nav eller sosialen? Å flytte for oss selv er umulig med disse høye prisene på leiligheter nå. Jeg har hatt lyst til å ha ett møte med nav, men vet liksom ikke helt hva jeg skal si eller spørre om og er redd for å bli avvist.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål.

 

Så bra at du føler du kan kontakte oss her, i den vanskelige situasjonen du er i. Vi skal prøve å svare deg så godt vi kan på dine spørsmål.

 

Det finnes støtteordninger fra NAV som du kan søke på hvis du ikke har nok penger til å betale husleie, strøm, mat og så videre. Du kan søke om økonomisk sosialhjelp, og det kan du lese mer om her. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Hvor mye du kan ha rett på pr måned varierer fra kommune til kommune. Men du kan se veiledende satser her.

 

Du kan også ha rett på bostøtte fra Husbanken. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt.

 

Du skriver at du har lyst til å få til et møte med NAV, men vet ikke hva du skal si. Du må gjerne ringe oss, så skal vi hjelpe deg videre! Hos oss møter du blide og vennlige veiledere, som mer enn gjerne vil hjelpe deg. Du kan også møte opp personlig på NAV kontoret i din kommune. Forklar situasjonen din slik den er til en av veilederne. Så finner dere ut om dere skal avtale et møte, og hva dere skal gjøre videre.

 

Du skriver videre at kjæresten din går på folkehøyskole, men ikke har jobb. Mange studenter i dag må skaffe seg en deltidsjobb ved siden av studiene, for å klare å betale nødvendige utgifter til husleie, mat og så videre. Skal dere bo sammen, så er det rimelig å forvente at kjæresten din også er med å betaler på felles utgifter. Det er som du sier, leieprisene på leiligheter er for tiden høye.

 

Ring oss enten på tlf: 55 55 33 33, eller møt opp personlig på NAV kontoret i kommunen din. Det kan være en skummel tanke å skulle ta kontakt med oss for første gang, men det går som regel bedre enn det man gjerne tror :) 

 

Et tips kan være å ta en utskrift av ditt spørsmål og vårt svar, og ta dette med i ditt møte med NAV. Så blir det kanskje lettere for deg å forklare hva det gjelder.

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra