Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er "neger" og "polakk" stygt å si egentlig?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg bare lurer på en ting jeg har gått og tenkt på. hvorfor er "neger" og "polakk" stygt å si egentlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flere årsaker til at ord og uttrykk som "neger" og "polakk" ikke er helt uproblematiske. Ord som neger har en svært lang og lite positiv historie. Det er ett uttrykk som er knyttet til undertrykkelse, folkemord og tortur, og Norske uttrykk som "negerarbeid" viser til at det i Norge blir likestilt med ordet slave, mer enn det var likestilt med å bety "mørk", "svart" eller "afrikaner". Grunnen til at mange heller vil kalles afrikaner handler om at det utsende man ønsker å beskrive er afrikansk. Norsk, Polsk, Europeisk, Latin-Amerikansk de fleste andre uttrykk har en geografisk forankring eller sier noe om tilhørighet. Neger har ingen slik betydning og kan derfor ikke sammenliknes med andre uttrykk.

Polakk er ett ord som også av mange kan oppfattes som negativt mer og mer på lik linje med "pakkis". Det hele kan gjøres litt enklere hvis man bare tenker på den folkeskikken man er oppdratt med. Hvis man vet at mange oppfatter ett ord som negativt, er man trygg hvis man unngår uttrykkene. Vet man at mange ikke ønsker å bli kalt neger, polakk, pakkis og annet så viser man respekt ved å gjøre sitt beste for å ikke bruke de uttrykkene, enten man vet hvorfor eller ikke.

Ønsker man å vite mer så gjør man godt i å spørre og eller slå opp slik som du har gjort nå ;)

Hvis du ønsker mer informasjon om ord og uttrykk som neger så kan du kontakte Afrikan Youth in Norway som ga ut brosjyren "Svarting" med nettopp slik informasjon. Nettportaler som www.fordommer.no vil også ha mer og mer slik informasjon.

Vennlig hilsen ung.no, io samarbeid med Antirasistisk senter

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme