Hopp til hovedinnholdet

Hva mener dere er forskjellen på rasist og rasebevisst?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hva mener dere er forskjellen på rasist og rasebevisst?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å være "rasebevisst" må man i utgangspunktet tro på at "raser" finnes, noe som generelt ikke støttes av vitenskapen. Det er en rekke biologiske forskjeller innenfor "menneskeheten" (også blant etniske nordmenn – noen er høye, andre lave), men de følger ikke så klare mønstre at det har noen mening å sortere dem i "raser". Rasetenkningen har forøvrig alltid hatt en tendens til å fokusere på hudfargen, selv om alle kan se at det er store biologiske forskjeller ogå¥ blant mennesker med samme hudfarge.

Teoretisk sett kan man selvsagt være "rasebevisst" uten å være rasist, hvis man tror på at det finnes ulike "raser", men at disse "rasene" er jevnbyrdige. Et av problemene som gjerne følger med når man snakker om "raser", er imidlertid nettopp ideen om at noen raser er bedre enn andre. Det er per definisjon rasisme.

Generelt ville vi anbefale at man holder seg unna all tenkning som har ordet "rase" i seg i den ene eller den andre formen. Det er svært vanskelig å se at rasetenkning av noe slag har ført noe godt med seg. Tvert om: rasetenkning har medført så mye elendighet i menneskehetens historie at den fortjener omsider å være historie.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med Antirasistisk senter

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme