Hopp til hovedinnholdet

Mange på skolen vår kaller oss Norske "poteter" er det rasistisk?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Mange på skolen vår kaller oss Norske "poteter" er det rasistisk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å kalle noen potet kan være ment nedlatende. Har du forstått det slik at de mente det vondt? Kanskje det beste er å overse det? Det er ikke verdt å si noe tilbake. Hvis du absolutt føler at du vil si noe/gjøre noe kan du jo si at det er for dumt sagt til å være et svar verdig, eller noe sånt?

 "Rasisme" er ideen om at mennesker kan deles inn i ulike "raser", og at noen av disse "rasene" er bedre og dårligere enn andre "raser". Det er en måte å se menneskeheten på som ikke stemmer med vitenskapen. Mennesker er selvsagt forskjellige (også etniske nordmenn kan være svært forskjellige seg imellom), men forskjellene følger ikke mønstre som dette. Spesielt er det ikke noe grunnlag for å kategorisere noen grupper av mennesker som bedre eller dårligere enn andre.

Hvis noen har rasistiske holdninger, kan det få ulike alvorlige konsekvenser. Rasisme kan eksempelvis føre til at personer med afrikansk eller asiatisk bakgrunn ikke får jobber de er kvalifisert for, simpelthen fordi de har en annen hudfarge. Noen opplever også rasistisk sjikane, hvor man blir skjelt ut og fornærmet eksempelvis på bussen eller på gata fordi man har en annen hudfarge.

Opp igjennom historien har rasisme bidratt til både slavehandelen og folkemord på "raser" som har blitt ansett som "underlegne". Rasisme bør derfor være en del av historien som vi har lagt bak oss.

 

Hilsen Anti-rasistisk senter i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme