Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dårlig selvtillit fordi jeg fikk mange stygge kommentarer på barneskolen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er veldig redd for å gå på kjøpesenter og anet liknende alene, jeg blir varm om får litt panikk av det, men når jeg er der sammen med andre går det helt greit. Jeg har ganske dårlig selvtillit fordi jeg fikk mange stygge kommentarer etter meg på barne skolen. Nå er det heldigvis bedre men jeg er redd for å virke innpåslitnen og maset så jeg tør ikke å spøre om noen ønsker å finne på noe. Har du noen tips til hva jeg bør gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Det er leit å lese at du opplevde å få stygge kommentarer etter deg på barneskolen. Jeg kan forstå at slike opplevelser kan gjøre at selvtilliten blir litt lav.

Det de sa til deg på barneskolen trenger ikke å stemme nå. Du er eldre nå og er ikke helt den samme som da. Så det er dumt om du fortsatt tenker på det de sa til deg. Du er bra nok som du er, og det skal du tro på selv også!

Jeg synes du skal utfordre deg selv litt på det å spørre andre om å finne på noe. Velg deg ut en du kjenner og hopp i det! Det er ikke masete eller innpåslitent å spørre noen om det. Hvis du derimot spør den samme personen flere ganger om dagen eller mange dager på rad, kan det kanskje oppfattes som masete. 

Du skriver at du er redd for å gå alene på kjøpesenter. Har du opplevd noe ubehagelig en gang du gjorde det? Eller er det fordi det er mange folk på en plass? Hvis det er sånn at du er redd for en ting så er løsningen på det å utsette seg for det du er redd for. Det er ikke alltid så lett å gjøre dette helt på egen hånd, man trenger gjerne noen som heier litt på deg og hjelper deg.

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster om de tingene du skriver om her. Helsesøster har mange gode tips til hvordan du kan øve deg på å gjøre ting du er redd for, enten det er å gå på kjøpesenter eller å spørre noen om å finne på noe. Helsesøster kan du ta kontakt med på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse