Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg føle meg bedre i min egen kropp?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei overvektig jente som sliter veldig med selvtilliten. Jeg har blitt kalt tjukk helt siden jeg begynte på skolen. Jeg bestemte meg i slutten av august å begynne å slanke meg, og jeg har gått ned 3kg til nå. Det er så lite, men mamma sier at ting bare tar tid og at jeg må være tålmodig. Jeg har heller aldri hatt en kjæreste, og noe av grunnen til det er fordi jeg ser ut sånn jeg gjør. Jeg trenger nødvendigvis ikke å slanke meg så masse, men jeg må arbeide med selvtilliten min. Hvordan kan jeg føle meg bedre i min egen kropp? Den skal liksom vare livet ut.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så fint å lese at du vil føle deg bedre i din egen kropp! Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er, vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet.
Ungdom i dag kan oppleve et stort press på utseende. Hvis man sammenligner seg med andre vil man finne ulikheter. Det er arvelig bestemt! Folk kommer i mange forskjellige, fantastiske utgaver! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.
I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Se den fine jenta du er! Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Styrken i oss mennesker ligger ikke i utseende. Utseende er flyktig og foranderlig, mens holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? 
Hvis dette er utgangspunktet vil du kunne bli kjent med deg selv, se deg selv på nytt og du vil føle deg bedre med deg selv. 
For å få litt drahjelp kan du snakke med helsesøster om dette. Dere kan sammen utforske hvem du er, hvilke verdier og holdninger du har. Når du sier ting høyt lærer du mer om deg selv. Parallelt kan du lese artiklene om selvfølelse. Kanskje kan du ta det du har skrevet/screenshot/utskrift med til helsesøster, eventuelt svaret her og artiklene? Da har dere et godt utgangspunkt for videre samtaler. 


Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse