Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ha flat mage før sommeren

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13 år og sliter veldig med meg selv. Alle mine venner er tynne og perfekte og føler meg feit i forhold til dem. Min bestevenn er tynn og sier hun er feit noe som gjør meg enda mer usikker på meg selv. Sommeren nærmer seg og har satt et mål om at jeg skal få flat mage innen det. Jeg trener flere ganger i uka både hjemme, ute og på håndballen. Når 2019 startet valgte jeg å ikke spise godteri eller brus og sa til mamma og pappa at jeg bare ville være sunn. Det er jo ikke sant, fordi jeg har jo lyst til å få flat mage. Jeg spiser heller ikke så mye mat som jeg gjorde før. Jeg spiser frokost og middag fordi jeg blir tvunget til å spise det. Maten jeg får på skolen kaster jeg bare på veien hjem fra skolen. Poenget mitt er at jeg vil bli tynnere og slutte å gråte av å se på meg selv. Det jeg lurer på om det finnes noen måter å få flat mage på kort tid. Om det er noen spesielle øvelser man kan gjøre hjemme for at jeg skal få flat mage. Håper dere forstår

Besvart 25.04.2019 12:27
 

Svar
Hei!

Mange ungdommer strever med å akseptere forandringene som skjer med kroppen i puberteten. For jenter innebærer puberteten blant annet at man får pupper og mer underhudsfett rundt mage, rumpe og lår. Underhudsfettet er nødvendig for å opprettholde produksjonen av det kvinnelige hormonet østrogen. Noen jenter får mer underhudsfett enn andre, og det er en type fett som ikke bør slankes bort.

De fleste er opptatt av å se bra ut, spesielt når sommeren nærmer seg. Men det er også mange som har urealistiske tanker om hva som er mulig å få til. Å få flat mage er vanskelig. Spesielt med tanke på underhudsfettet. Selvfølgelig kan man gjøre mageøvelser og kondisjon, men det er ikke sikkert magen blir flat likevel.   

Tankene du har om at du ser annerledes ut enn alle andre gjør at du får et negativt syn på deg selv. Du har også sluttet å spise så mye som du egentlig burde på grunn av det. Det er ikke bra.

Du skriver ikke noe om hvor mye du veier eller hvor høy du er. Derfor kan jeg ikke gi deg tips til hvordan du kan endre kroppen din. Hvis du er normalvektig skal du ikke spise mindre eller trene for å bli slankere.

Jeg synes du skal snakke med noen du stoler på om tankene dine. Mange ungdommer synes det er fint å snakke med helsesykepleier. Helsesykepleier kan mye om pubertet, kropp, kosthold og trening. Dessuten kan han/hun mye om hvordan man kan endre tankene sine for å få det bedre.

Ikke gå alene med det som er vanskelig, søk hjelp så du kan få det bedre!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse