Hopp til hovedinnholdet

Er det vondt å ha sex første gang?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, gutt 16 og har en kjæreste år 14år, vi har tenkt å ha sex, det blir første gang for begge. Jeg lurer på om det er vondt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16!

Takk for spørsmål.

Sex og samleier skal aldri gjøre vondt, verken første gangen eller den tiende. Blir det vondt, er det noe som ikke stemmer. Det er derfor ok stoppe opp med det en da holder på med og prøve noe annet. 

De første gangene en skal ha sex med noen, er det ikke uvanlig at en kan kjenne på prestasjonsangst. En kan lure på om en ser bra nok ut, om kroppen er ok og om en gjør en god jobb i senga. Alt dette kan gjøre at en spenner seg og ikke klarer å slappe av og nyte sex.

Gutter vil som regel ikke oppleve smerter, men jenter kan oppleve at samleier blir ubehagelig. Fra en jente blir kåt og klar for samleier, kan det ta fra noen minutt til en halvtime til skjeden er klar til å ta imot en penis. Prøver en å føre inn penis før skjeden er klar, kan skjeden være for tørr. Da kan slimhinnene i skjeden sprekke opp. Det kan gjøre vondt og det kan begynne å blø.

Det er derfor lurt å bruke litt tid på å bli kjent med sin egen kropp og finne ut hva det er en liker av ulike former for stimulering og hvor på kroppen. Når en finner ut av det, er det fint å fortelle den du skal ha sex med hva som fungerer for deg.

I Norge finnes det noen lover som regulerer hvordan en kan ha sex. En av de lovene handler om hvor gammel en må være for å kunne ha sex. Det er forbudt for en person over 16 år å ha sex med en person under 16 år. Det vil derfor kunne medføre straffeansvar for deg om du har sex med en person som er under 16 og om det er stor forskjell i modenhet og utvikling. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex