Hopp til hovedinnholdet

Er en jente på 14 å lurte på om jeg kunne få litt informasjon om sex for første gang.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 å lurte på om jeg kunne få litt informasjon om sex for første gang. Som FKS gjør det vondt? Hvordan gå frem? Blør man første gang? Hvor mye blør man hvis man blør?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
For å få nyttig informasjon kan du gå inn på "Din kropp er skapt til glede" og Feminina å lese. 

Mange engster seg for første gang de skal ha sex. For at det skal vli en god opplevelse er det viktig å være trygg på både seg selv og den man er sammen med. Det er lurt å lære sin egen kropp og seksualitet å kjenne før du skal dele sex med en annen. Da vet du mer om hva du liker og hvordan kroppen din reagerer på ulik stimulering.

Det er slik at skjeden er et elastisk organ som utvides når man blir opphisset og kåt. Det er en del muskler i underlivet som kan være stramme hos unge jenter. Det er derfor viktig å være avslappet. Ofte er man litt stresset og kanskje litt redd når man skal ha samleie, noe som gjør at man strammer muskler i stedet for å klare å slappe av. Dersom man tar seg godt tid, føler seg trygg med partneren sin og er våt nok i skjeden, så vil det som regel gå bra. Dersom det ikke går bra første gang, så må man bare prøve igjen en annen gang. Det er vanlig at man kan synes det er vanskelig å få til første gangen man har samleie.
Det er svært sjeldent at årsaken er at jenta er for trang men veldig vanlig at man strammer litt. Da er det viktig å bruke litt lengre tid på oppvarmingen før man har penetrerende samleie.

Mange får ingen blødning «første gang» de har samleie eller andre former for penetrerende sex. Det kan imidlertid oppstå smårifter i skjedekransen som kan føre til en liten blødning. Ofte er det andre grunner til at det blør, som at en ikke er opphisset nok eller fuktig nok i skjeden. Det kan også skyldes at en er nervøs eller strammer musklene i bekkenet. Blødningen vil i slike tilfeller stamme fra slimhinnene i skjeden som har fått et lite sår – ikke fra skjedekransen. Dette vil gro helt fint av seg selv. Det er derfor veldig viktig at man passer på å være opphisset og fuktig nok.
Mange jenter opplever smerter ved samleie hver gang de har samleie, det er da viktig å snakke med lege eller helsestasjonen for ungdom.

Skjedekransen og åpningen i den, blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex. Hvordan dette føles første gang det skjer, vil variere fra jente til jente. For mange vil det skje uten noen former for besvær, men hos enkelte er det forbundet med ubehag og/eller noe smerte.

Les artiklene nedenfor hvor du finner nyttig informasjon.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Myten om jomfruhinna

Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex