Hopp til hovedinnholdet

Det lukter ganske vondt av underlivet mitt. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Det lukter ganske vondt av underlivet mitt. Kan ikke beskrive lukten helt men jeg vil bli kvitt den. Jeg har hørt at man ikke burde vaske underlivet med såpe så jeg gjør ikke det. Jeg vil ikke dra til en lege eller prate med noen andre om dette. Jeg vil kun vite hvordan jeg blir kvitt det. Har merket at det underlivet mitt er litt skittent. Det er rusk og sånn mellom kjønnsleppene. Jeg er lott for sårbar til å ta det bort. Hvordan skal jeg få lukten bort? Plis hjelp! Beklager skrivefeil. Hilsen jente,13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
I og med at du er 13 år har du sannsynligvis fått utflod. Da er det viktig at du dusjer og vasker deg godt på kjønnet hver dag. Det lages også talg fra små talgkjertler som er viktig å få bort. Hvis ikke kan det lukte ganske sterkt fra kjønnet. Når du vasker kjønnet, skal du vaske forfra og bakover, for å unngå at bakterier fra endetarmen kommer i kjønnet. 
Det du kan gjøre er å ta et bad hvis dere har badekar, eller at du besøker tante/besteforeldre som har badekar. Ta godt med såpe i vannet. Sitt der litt og la vannet gjøre noe av rengjøringsjobben. Deretter vasker du med en vaskeklut forsiktig mellom kjønnsleppene. Husk å tørke godt for at det ikke skal komme unødig fuktighet mellom kjønnsleppene. 
Hvis du ikke har tilgang til badekar, kan du ta en lang dusj. La vannet renne godt på kjønnet, mellom kjønnsleppene. Deretter vasker du forsiktig med en vaskeklut mellom kjønnsleppene. Bruk såpe denne gangen for å få det ordentlig reint. Noen bruker også føner på svak varme for å få det ordentlig tørt mellom kjønnsleppene. 
Du kan bruke såpe når du vasker kjønnet. Det finnes også intimsåpe som er beregnet for å vaske kjønnet.
Bytt truse minst en gang hver dag. Hvis du har mye utflod, kan du bruke truseinnlegg som du bytter ofte. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lukt fra underlivet - både hos jenter og gutter

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Alle, både menn og kvinner, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen har en fullstendig luktfri intimsone, men uansett hvordan du lukter - det skal ikke lukte vondt.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene