Hopp til hovedinnholdet

Lukter rart når jeg hadde mensen.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Idag opplevde jeg noe veldig rart. Jeg fikk mensen igår og idag våknet jeg og var sikkelig dårlig form. Når jeg skulle gå å bytte bind så kjente jeg en rar lukt. Jeg hadde brun utflod og mensen. Det brune utfolde luktet verk slik som det gjør når du har skadet deg og har et sår som lukter verk. Jeg fikk sikkelig panikk. Formen ble bittelitt bedre utover dagen og jeg har ingen underlivssmerter. Jeg vet ikke om dårlig formen har noe med det å gjøre men jeg er veldig slapp og rar i hodet. Men jeg sliter også med helseangst så formen min kan ha noe med dt og Gjøre men jeg vet ikke. Siden jeg følte meg sikkelig dårlig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no

Mensen er blod og slimhinne som livmoren kvitter seg med. Noen blør mye, andre kan ha litt brunlg utflod.

Menstruasjonsvæske inneholder noe blod, samt slim fra livmorhalsslimhinnen og vaginalsekret. Man kan også merke klumper av blod/ koagulert blod. Hvis man ikke blør så mye kan mensen være svart brunaktig. Mange blir usikre og redde når de ser det koagulerte/klumpete blodet. Det er imidlertid normalt. Det er også normalt å ha brun svartaktig menstruasjon. 

Hvis ma har hatt et bind på seg lenge/over natten vil det gjerne lukte anderledes enn om man bytter jevnlig. Mensen lukter litt jernaktig. 

Jeg tenker at du overhode ikke trenger å bekymre deg. Det høres helt normalt ut. Formen din kan skyldes andre ting enn at du har mensen. 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lukt fra underlivet - både hos jenter og gutter

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Alle, både menn og kvinner, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen har en fullstendig luktfri intimsone, men uansett hvordan du lukter - det skal ikke lukte vondt.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse