Hopp til hovedinnholdet

Hva er tegn på soppinfeksjon i underlivet?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hva er sikker tegn på soppinfeksjon i underlivet? Jeg har sitt med mengden utflod siden jeg var 12-13 men ca like symptomer men jeg vil ikke dra til lege da jeg har hørt at man kan dra dit uten foreldrenes innblandelse etter fylt 16år å vil heller vente til da selv om dette plager meg mye i hverdagen, noen dager værre enn andre men som oftest er utfloden hvitt, takk for svar mvh bekymret jente med legeskrekk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er slik at noen har mer utflod enn andre, og sliter med så store mengder at de må bruke truseinnlegg for å slippe våttt og sklissete undertøy. Fargen på utfloden kan være alt i fra blank, hvitaktig eller mer gulaktig. Lukten er som regel nøytral, men kan også være litt syrlig eller søtlig, uten at det lukter vondt.
Du kan ha mye utflod uten at det betyr at du har sopp.

Den vanligste plagen er kløe. I tillegg har mange endret utflod. Utfloden blir gjerne hvit og klumpete, eller litt tørr. Svie i huden rundt skjedeåpningen kan komme etter hvert. Noen kan også ha svie når de tisser eller smerter ved samleie.

Sopp i skjeden er en veldig vanlig årsak til kløe og økt mengde utflod fra skjeden. Soppinfeksjon er ikke en seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom. Nesten alle kvinner vil få soppinfeksjon en eller annen gang i løpet av livet. Sopp er ikke farlig, men veldig vanlig. Grunnen til at det behandles er at det er plagsomt, og for at det ikke skal utvikle seg svie og smerter etter hvert.

Jeg skjønner at du synes det er ubehagelig med mye utflod. Det du kan gjøre for å få sjekket dette, er å ta en prat med lege på Helsestasjon for ungdom der du bor. Det er gratis og du trenger ikke informere foreldrene dine om at du gjør det. 
Du kan gå god hjelp der. Eller du kan ta en prat med helsesøster på skolen din for å få veiledning og gode råd.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gruer du deg til å gå til legen?

Fastlege (www.colourbox.com)

Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt?

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Lukt fra underlivet - både hos jenter og gutter

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Alle, både menn og kvinner, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen har en fullstendig luktfri intimsone, men uansett hvordan du lukter - det skal ikke lukte vondt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk