Hopp til hovedinnholdet

Det svir og er rødt rundt skjeden. Kan h*n bade?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Det svir og er rødt rundt kjeden og jeg er redd for hva ddt kan være, er det noe jeg burde være redd for. Og kan jeg bade med det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til oss:)

Svie og rødhet rundt skjeden kan være mange ting. Ofte skyldes det at huden og slimhinnene er irriterte, gjerne på grunn av hyppig vasking av underliv med såpe. Derfor bør jenter og kvinner unngå å bruke såpe i underlivet, ikke spyle vann opp i underlivet og helst ikke vaske (uten såpe) mer enn en gang om dagen.

Du kan fint bade med dette, men vær obs på at det i Oslofjorden nå er en del vibriobakterier som kan gi infeksjoner hvis du har åpne sår. Siden det er rødt og irritert rundt skjeden din, er det lurt at du dusjer i rent vann etter bading og tørker deg godt (de som har blitt syke av denne bakterien, har vært eldre mennesker med åpne sår).

Dersom det ikke hjelper å kutte ned på dusjing og vasking nedentil, kan det hende at det er en infeksjon som er årsak til symptomene. Soppinfeksjoner er vanlige og gir som regel kløe og svie, men oftest også økt hvitlig utflod. Soppinfeksjoner krever som regel behandling.

Det finnes også andre infeksjoner som kan gi kløe, og disse må ofte behandles. Man kan også ha eksem i underlivet.

Dersom symptomene vedvarer etter du eventuelt har kuttet såpe og trappet ned på dusjinga (hvis du dusjer ofte), vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesøster på skolen, lege eller helsesøster på helsestasjon for ungdom eller fastlege. Alle disse tilbudene er gratis for deg. Ta gjerne en titt på artiklene jeg har lagt ved svaret mitt.

Håper det bedrer seg snart:)

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

Lukt fra underlivet - både hos jenter og gutter

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Alle, både menn og kvinner, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen har en fullstendig luktfri intimsone, men uansett hvordan du lukter - det skal ikke lukte vondt.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager