Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på cum og sæd?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har nylig mistet jomfrudommen min. Jeg har bare en del spørsmål om dette siden jeg har lite erfaring og må oppleve tingene underveis. - hva er cum og hva er sæd? forskjellen. -hva er feil hvis gutten ikke får den inn (under samleie) -hvor lenge pleier det å vare? -er det vanlig at gutten også får vondt? -bør jeg gjøre noe med gutten før samleiet, eks suge eller runke han? -går det ann å bli gravid før han får den siste skikkelige utløsningen? -kan samleiet fortsette selvom han får utløsning inni meg?

Besvart 06.09.2018 12:35
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Jeg svarer i rekkefølge på alle spørsmålene dine. 

1. Cum stammer fra det engelske ordet come (komme), og benyttes opprinnelig om mannens sædutløsning. Sædutløsning har mange navn, og på fagspråk heter det ejakulasjon. I Norge har jeg inntrykk av at CUM brukes om den fuktigheten som kan komme ut av urinrøret i penis før selve sædutløsningen. Det kalles også blant annet for precum, kåtsaft, naturens glidemiddel. Vær oppmerksom på at cum kan inneholde sædceller. 

Sæd er det som kommer ut av urinrøret i penis, når en gutt får utløsning (oftest i sammenheng med orgasme). Sædvæsken består av sædceller som produseres i testiklene, og sekreter fra ulike kjertler - prostata og sædblæren.

2. Det kan skyldes flere ting om penis ikke kan føres inn i skjeden ved samleie. Penis kan være for lite erigert (stiv). Skjeden kan være for tørr. Det kan være at du strammer musklene for mye eller at du har en skjedekrans som er for stram. Om skjeden er for tørr eller penis for myk, kan det være at dere ikke er kåte nok eller veldig nervøse. Bruk litt lengre tid på å bli trygg og sikre på hverandre. Vær sikker på at dere ønsker å ha sex sammen.
Dere kan også forsøke glidemiddel. 

3. Jeg er usikker på hva du tenker på med spørsmålet hvor lenge det pleier å vare. Et samleie? Problemene med å føre penis inn? 
Problemer med å føre inn penis vil vedvare så lenge årsaken til problemet er der. Men de fleste opplever at det går seg gradvis til med litt øving. 

Det finnes ingen fasit på hvor lenge et samleie skal vare, men en undersøkelse viser at 3 - 5 minutter er det folk flest er fornøyd med (selve samleie uten om forspill osv). 

4. Gutter kan også oppleve at det er vondt å penetrere (føre penis inn i skjeden). det kan være fordi skjeden er for tørr, for stram eller fordi forhuden eller strengen på penis er for stram 

5. Det er så forskjellig hva gutter ønsker at man gjør før selve samleiet. Det beste er å spørre han hva han ønsker at du skal gjøre - og kanskje han kan vise deg?

6. Som jeg skrev i første svaret så kan det forekomme sæd i precum, og det kan være nok til at jenta kan bli gravid. Ønsker du ikke å bli gravid er det derfor viktig at dere beskytter dere med kondom eller at du begynner med hormonell prevensjon. 

7. Så lenge du nyter samleiet, er det ingenting i veien for at samleie kan fortsette etter at han har hatt sædutløsning. Et annet spørsmål er om han vil klare det - ereksjonen pleier å forsvinne ganske raskt etter sædutløsningen.

Håper dette er svar på det du lurte på. 

Les gjerne artiklene under her.  

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sexordliste - hva betyr ordet?

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Lurer du på hva et ord knyttet til sex betyr? Kanskje du finner svaret her. Og finner du ikke ordet - gi oss beskjed, så kan vi fylle det inn.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex