Hopp til hovedinnholdet

Klump / blemme på kjønnsleppen

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg oppdaget for noen dager siden at jeg hadde en klump/blemme på ytre kjønnsleppe. Den var fylt med litt puss og litt blod. Jeg lurer på hva dette kan være og om det er en grunn til å være redd for at det er herpes? Jeg tror ikke at det er det, men allikevel vet jeg jo ikke helt sikkert siden jeg ikke helt vet hvordan det er å ha herpes. Hva kan jeg evt gjøre for at den går bort?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år!

Takk for at du skriver til ung.no!

I underlivet er det mange kjertler, talgkjertler og hårsekker som kan bli betente. Det ser litt ut som en kvise og den tømmes med litt puss og av og til blod. Sannsynligvis går dette bort av seg selv. Men hvis klumpen vokser, det blir smertefullt eller det utvikler seg infeksjon, kan du få fastlege eller lege ved helsestasjon for ungdom til å se på det. Ved infeksjon vil området bli rødt, varmt og hovent. 

Det du beskriver høres ikke ut som herpes. Ved herpes vil de ytre kjønnsorganene blir rødlige, hovne og ømme, og det dannes smertefulle blemmer. Disse vil etter hvert briste og føre til dannelse av små sår. Det første utbruddet medfører ofte slapphet, hodepine og feber. Det er også vanlig med leddsmerter. Vannlatingen kan være meget smertefull. Ubehandlet går tilstanden over etter tre til fire uker. Les mer om herpes på NHI.no

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse