Hopp til hovedinnholdet

Har hatt sex og skal drikke alkohol i helga. Lurer på hva mamma mener?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Heisann sveisen. Nåå har jeg hat SEX, DET VAR DIG ASS. lurer på va mamma tenker ja, typen er 20 , det er det jeg synts er skummelt å si til mamma. Jeg skal på Fest i Hælja, lurer da på om jeg burde drikke alkohol. ? Jeg har tenkt tanken før men har aldri tørt å prøve. Tenker tiden er inne nå, jeg har hørt det er lur tå ta drikke fra mamma og pappa,, blande dette med vann.... Merker sikekrt ingenting? eller gjør dem? Uansett fornøyd med sex, kommer ikke til å gi slipp på 20 åringen NEi?!!!!! Hilsen digg 13 åring

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er godt å være forelsket. Hvem man blir forelsket i kan en ikke bestemme, men man kan bestemme om man vil gjøre noe med forelskelsen eller ikke. Det er veldig stor forskjel på en 13 åring og en 20 åring.

Jeg vil ikke anbefale deg å bli sammen med en 20 åring. Mange 13 åringer føler seg mer moden enn de er, men det er veldig stor forskjell på en 13 åring og en 20 åring. En 20 åring er som oftest mer klar til å gjøre andre ting, enn hva en 13 åring er. Man har som regel helt andre interesser enn en 13 åring har.

Mest sannsylig vil nok heller ikke din mor like at du er sammen med en gutt på 20 år. 

Den som er 20 år har ikke lov til å dele sex med en som er under den seksuelle lavalder. Dere regnes ikke som likeverdig, selv om du ønsker det. Med en så stor aldersforskjell må du forvente at noen vil anmelde forholdet. Samfunnet tenker at dette er en gal handling av en 20 åring, og mest sannsynlig vet han også at han ikke burde innlede et forhold til en 13 åring.

Dette sier loven om seksuell lavalder:

I Norge er den seksuelle lavalder 16 år, og det er for å beskytte den personen som er under 16 år for ikke å bli utsatt for seksuelle handlinger en ikke er moden for. Det kan derfor være at en kan bli politianmeldt dersom en har sex med en som er under 16 år.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:

"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..." Det vil altså si at gutten du har hatt sex med kan komme i fengsel på grunn av det.

Jeg vil også anbefale deg å ikke drikke alkohol. Det som er skummelt med å drikke alkohol, er at man ikke vet hvor mye man tåler. Det skal ofte ikke store mengder til før man kan risikere å bli alkoholforgiftet. Mange skader som kunne vært unngått skjer gjerne i alkohol påvirket tilstand, da man fort mister dømmekraften. I tillegg er alkohol mye mer skadelig for en hjerne som din som er ung og i vekst og utvikling nå. Det er også lettere å få et avhengighetsforhold til alkohol hvis man starter tidlig med det.

Hvis man tar vann i alkoholen vil nok foreldrene dine merke det. Jeg tenker det viktigste er at du er alt for ung til både å drikke alkohol og ha sex med en 20 åring. 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex