Hopp til hovedinnholdet

Mamma hørte at vi hadde sex og nå er hun sint

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg og kjæresten min har vært sammen i snart 3 år og hatt sex i ca. 1 år nå, dette gjør vi enten hjemme hos han eller hos meg. Jeg foretrekker å gjøre det hos meg fordi senga hans knirker sånn. Vi har aldri hatt noe problem med at folk har hørt oss før, men plutselig en dag hørte mamma oss. Hun banket sint på døra og sa at vi måtte holde opp med en gang. Ca. 2 uker senere hørte hun oss igjen og banket igjen på døren. Etter dette har hun vært skikkelig sur mot både meg og kjæresten min. Hun gir meg stygge kommentarer, sender meg stygge meldinger og vil nesten ikke se på meg lenger. Når kjæresten min kommer på besøk blir hun alltid sint og holder seg langt unna oss. Hun snakker ikke lenger med han og inviterer han ikke til å bli med på ting med familien lenger. Hva skal jeg gjøre? Mamma er alltid så sint men jeg klarer ikke å snakke om det med henne, da begynner jeg bare å gråte, og i mitt hus er det ikke lov å gråte. Hvordan kan jeg forholdet vårt til henne?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 17 år!

Jeg forstår at dette er en vanskelig situasjon for deg. Du og kjæresten din har rett til å ha sex hvis dere ønsker det, men det er vanskelig å vite hvor dere kan gjøre det for å ikke være til bry. 

Det er vanskelig å vite hvorfor mamma reagerer slik som hun gjør. Men kanskje hun synes det er ubehagelig og sjenerende å høre på at dere har sex. Det kan være mange grunner til det, men det er dumt å reagerer med å bli sint. 

Jeg synes du skal invitere mamma til en samtale. Avtal en tid hvor dere begge har overskudd og tid. Det er lurt at dere ikke tar denne samtalen når dere har kranglet eller er irriterte på hverandre. 

Du skriver at du i utgangspunktet ikke klarer å snakke med mamma om vanskelige ting. Du er redd for å begynnne å gråte fordi det gjør man ikke i deres hus. Kanskje kan det hjelpe deg å skrive ned det du vil si til mamma og gi henne det som et brev. Det kan være at mamma tar det mer alvorlig og forstår det bedre da. 

Forklar mamma at du synes det er vondt at hun er sint og irritert på deg og kjæresten din. Du kan også si at dere ønsker og å sex, men at dere skal prøve og ta hensyn nå mamma er hjemme. Lytt til hva mamma sier og vis at du forstår. 

Det kan være lurt at dere lager noen regler for hvordan dere vil ha det mellom dere og for når det er ok at du og kjæresten din har sex og ikke. 

Hvis du synes det høres vanskelig ut å skulle snakke med mamma får du sikkert god støtte av kjæresten din. Kanskje han kan være med i samtalen? Du kan også be om hjelp og støtte fra en annen voksenperson, for eksempel helsesøster. Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Hvis du ønsker det kan helsesøster ta kontakt med mamma og fortelle at du synes det er vanskelig å snakke med henne. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex