Hopp til hovedinnholdet

Har mye kløe og svie rundt penis og pung, hva kan det være?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Den siste tiden har jeg hatt mye kløe/svie rundt penis (både skaft og pung). Har også vært meget klam rundt pung og hatt en stram og vond lukt (nærmest en lukt av svett ost). Har dette noe med puberteten å gjøre? Har ikke debutert seksuelt. Er dette noe som vil gå over? Hva kan det evt. være?

Besvart 15.11.2018 17:30
 

Svar
Hei gutt 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Svi og kløe på penis, uten å ha hatt sex med noen, kan være tegn på ubalanse i normalfloraen. Kanskje har du brukt en såpe som er for sterk eller brukt for mye. Da bør du prøve å la være å vaske underlivet din med såpe, kun bruke vann  eller parfymefri såpe, for å se om det blir bedre.

Det kan også være en soppinfeksjon. Ofte går dette tilbake av seg selv etter noen dager, men om plagene er veldig store, kan du få kjøpt en salve mot sopp reseptfritt på apoteket. Les mer om "gutteplager" en artikkel fra ung.no.

Hvis du bruker undertøy som er syntetisk kan det være bra om du går forsøker å bruke undertøy laget av bomull, som puster bedre og ikke gjør underlivet klamt. Sov gjerne uten undertøy på natten for å få mer luft.

Bruker du stramme bukser, er det en fordel om du skifter over til videre benklær når du er hjemme.


Hvis det ikke blir bedre anbefaler jeg deg å gå til legen. Du kan enten gå til lege på helsestasjon for ungdom eller til fastlegen din.

Håper at du fikk svar på ditt spørsmål og lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesøster Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lukt fra underlivet - både hos jenter og gutter

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Alle, både menn og kvinner, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen har en fullstendig luktfri intimsone, men uansett hvordan du lukter - det skal ikke lukte vondt.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Underlivsundersøkelse for gutter

Underlivssjekk av gutter

Det er ikke bare jenter som gruer seg til første gangen de skal ta en underlivssjekk. Mange gutter synes det er flaut å vise den mest private kroppsdelen til en fremmed og venter i det lengste selv om de har noe de lurer på eller bekymrer seg for. Men frykt ikke: det er ikke så ille som du tror.

Les mer

”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Gutt ser på underliv (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper på penis som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje penishodet er litt rødt? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for guttene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for guttene