Hopp til hovedinnholdet

Hatt sex siden bursdagen min, fått klamydia. Hvordan si det til mamma?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 16 år som har hatt ofte sex siden bursdagen min som var i mars. Mamma vet ikke at jeg ikke er jomfru å i tilleg så har jeg fått klamydia. Hva skal jeg gjøre? Å hvordan kan jeg fortelle det til mamma da hun fort blir sint?

Besvart 13.12.2018 16:47
 

Svar
Hei jente 16 år.

Så bra at du skrev til ung.no

I og med at du er 16 år er du helserettslig myndig. Det vil si at det er du selv som bestemmer hvem som skal vite hva om helsen din. Du trenger altså ikke snakke med din mor om at du har klamydia. Du er også over den seksuelle lavalder som er 16 år. Du trenger heller ikke snakke med henne om at du har hatt sex. Du bestemmer altså selv om du skal informere henne om at du har hatt sex og at du har klamydia. 

Du har rett til gratis undersøkelse og behandling for klamydia. Det er med andre ord ingen utgifter i forbindelse med dette. Hvis du ikke allerede har fått behandling, kan du få det der du testet deg. Du kan snakke med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. 

Det er noen ungdommer som snakker med sine foreldre om dette med seksualitet, infeksjoner og prevensjon, mens andre ikke snakker med de. Det foreldre ofte bekymrer seg for, er om ungdommen dere har seksualitet med en annen før de er klare for det. De bekymrer seg også for seksuelt overførbare infeksjoner og graviditet. 

Tenk gjennom om du vil snakke med din mor om dette. 

Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex