Hopp til hovedinnholdet

Jeg (13 år) hadde sex med kjæresten min på 14 år og moren min fant det ut

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er sammen med en gutt som er 14 år og vi hadde sex for en stund siden. Moren min fant det ut men hun ble ikke sur siden hun forstår det å være nysjerrig osv. men at hun blir sur hvis det skjer igjen. Kan hun styre dette siden ingen av oss er 16 eller eldre og det er bare ett års aldersforskjell på oss?

Besvart 21.02.2019 09:02
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Jeg forstår at du lurer på dette. Jeg skal forsøke å forklare litt om regelverket og bakgrunnen for de reglene vi har.

Ifølge straffeloven § 302 er det ulovlig å ha sex med noen som er mellom 14 og 16 år. Ifølge straffeloven § 299 er det ulovlig å ha sex med noen som er under 14 år. Sex med personer under 14 år regnes ifølge loven alltid som voldtekt.

Fordi du er 13 år gammel, er det i strid med bestemmelsen i straffeloven § 299 at kjæresten din har sex med deg. Fordi kjæresten din er 14 år er det i strid med bestemmelsen i straffeloven § 302 at du har sex med kjæresten din.

Det er to hovedgrunner til at vi har disse bestemmelsene i straffeloven.

Den ene er at loven skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne.

Den andre grunnen er å beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk. Sex bør være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond følelsesmessig opplevelse. Sex kan også få alvorlige konsekvenser som gravididet eller kjønnssykdommer dersom man ikke er flinke til å beskytte seg. Regelen er laget for å sikre at ungdom er modne nok til å ta et veloverveid valg, ved at de er sikre på seg selv og har kunnskap om mulige konsekvenser ved det å ha sex.

Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år. Det betyr at du og kjæresten din uansett ikke kan straffes for å ha sex med hverandre. Når kjæresten din har fylt 15 år, kan han i teorien derimot bli straffet for å ha sex med deg.

Du skriver at det bare er ett år aldersforskjell mellom dere. Jeg regner med at du tenker på bestemmelsen i straffeloven § 308 om at straffen kan falle bort dersom de involverte er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Denne bestemmelsen vil uansett ikke bli aktuell for dere nå, fordi dere begge er under den kriminelle lavalderen, og dermed uansett ikke kan bli straffet.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex