Hopp til hovedinnholdet

Kan man få hiv/aids av seg selv?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

1: kan man få hiv/aids av egen sæd, ja eller nei 2: kan man få hiv aids av at sæden størkner på kroppen 3: kan man smitte seg selv med hiv aids , hvis man ikke har det, eller har hatt sex med en annen person?

Besvart 13.08.2019 21:56
 

Svar
Hei Gutt 16, og takk for at du skriver til ung.no!

1: nei, 2: nei, 3:nei.

For å få HIV må man ha kontakt med en annen person på en slik måte som medfører at man får i seg viruset. Du kan lese mer om HIV og hvordan det smitter i denne artikkelen. Jeg har sakset ut et utdrag som omhandler smitte her:

Hiv finnes i kroppsvæsker hos den som er smittet. De kroppsvæsker som inneholder nok virus til å overføre smitte er: blod, sæd, skjedesekret og morsmelk. Andre kroppsvæsker (svette, tårer, spytt, urin) inneholder ubetydelig mengde virus og medfører i praksis ingen smitterisiko.

    • Seksuell kontakt er den vanligste smittemåten. Virus overføres ved at blod, sæd eller skjedesekret kommer i kontakt med slimhinner hos partner. Slimhinner finnes i skjeden, urinrøret, endetarmen, munnen og øynene. Smitte ved seksuell kontakt kan derfor skje ved ubeskyttet vaginalt - eller analt samleie, eller munnsex. Ubeskyttet analt samleie regnes som mest risikofylt.

 

    • Siden hiv finnes i blod, kan viruset overføres ved blodoverføring. Denne risikoen er nå praktisk talt borte i Norge på grunn av testing av blodgivere og varmebehandling av en rekke blodprodukter.

 

  • Hiv kan spres blant sprøytebrukere ved deling av sprøyter, spisser eller annet utstyr.

 

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om hiv og aids

To jenter har på seg rød sløyfe - hiv/aids-sløyfe (colourbox.com)

Her kan du lese om hiv, hvordan det smitter og ikke smitter, hvordan du kan beskytte deg mot smitte og hva du kan gjøre om du har utsatt deg for smitte eller allerede er smittet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex