Hopp til hovedinnholdet

Hvis foreldrene bor langt unna hverandre, kan man få gyldig fravær hvis man  forlenger oppholder ut over noen skoledager? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har hørt noe om at dersom man har foreldre som er skilt og som bor LANGT unna hverandre, kan man få et x antall gyldig fravær for å få treffe dem.. Stemmer dette og i såfall.. Hva er kravene for dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 
Ifølge forskrift til opplæringslova kan elever stryke fravær som skyldes "helse- eller velferdsgrunner". Å hjelpe til med og delta på familiære ting kan være velferdsgrunner; for eksempel bryllup, konfirmasjoner og begravelser.

I tillegg er det velferdsgrunn dersom du som næreste pårørende må hjelpe til eller besøke et familiemedlem som er syk eller skadd. Et rent besøk uten noen nærmere årsak er ikke en velferdsgrunn, og kan ikke strykes fra fraværstellingen.

Men: Det går an å avtale med skolen at man har spesielle studieopplegg. I så fall skal dette ikke regnes som fravær. Kanskje faren/moren din bor på et sted der du kan ha som studieopplegg å skrive om noe relevant derfra, f.eks. i historie, litteraturhistorie, design og håndverk osv.? Kanskje du kan få skolen med på at du kan lage et prosjekt eller presentasjon med en slik studiereise innebygd.

Jeg ville snakket med kontaktlærer om eventuelle muligheter dere kan komme frem til for opplegg som gjør at du kan reise litt før, men samtidig slipper fravær. Det er altså ikke noen fast regel på dette og antall dager, som du viser til.
Elev- og lærlingombudet i Vestfold i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Fravær på ungdomsskolen

Jente kommer inn i klasserom(www.colourbox.com)

Her finner du oversikt over hva som gjelder når du er borte fra skolen. Fraværet ditt føres på vitnemålet, men det er mulig å be om at noe fravær fjernes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse