Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hvordan jeg skal takle alt sammen

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har opplevd en del ting i det siste. Alt startet for snart et år siden. Bestevennen min flyttet og jeg savner henne. For ca et halvt år siden flytta foreldra mine fra hverandre. Slo opp med kjæresten min for litt siden. Og nå skal kanskje en veldig god venn fra klassen bytte skole. Jeg klarer ikke konsentrere meg noen ting på skolen og orker ikke gjøre mye lekser for jeg sover lte og spiser lite fordi jeg klarer ikke mer. Og når jeg kommer hjem fra skolen så sovner jeg med en gang omtrent men vet ikke hvordan jeg skal takle alt sammen bedre. Gymmen på skolen er vanskelig fordi jeg er så slapp. Selvtilitten min er på bunn og jeg mister motivasjonen min hele tiden. Jeg føler meg feit og har blitt vant til å spise så lite nå og har gått ned et par kilo den siste tiden. Jeg føler ikke at jeg kan snakke med alle vennene mine om dette, han ene kaller meg ego fordi jeg har så mamge problemer og da tenker sikkert alle sånn så da holder jeg alt for meg selv,det er tungt.hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har opplevd mye og syns det er vanskelig å takle alt nå.  Flere av de tingen du har opplevd, er jo trist og når man blir lei seg og sørger over det som har skjedd, er det normalt å orke litt mindre og føle seg trist og nedstemt innimellom.  Du føler det også litt motløs og har mindre energi enn ellers.  Du forteller også at det har gått ut over søvn og spising.  -Det kan jo i seg selv være nok til å bli sliten og uopplagt.  Alt det du går og tenker på og sørger over, bærer du på alene.  Det kan bli slitsomt.  Jeg foreslår at du prøver å få pratet litt med noen voksen du har tillit til om dette.  Helsesøster eller sosialærer kan være en å prate litt med.  Si også ifra til lærer om at du strever litt, slik at lærer vet hvorfor du ikke har helt samme innsats som før.  Det kan også være lurt å få en time hos fastlege og sjekke om alt er bra.  Hvis man spiser lite, kan det jo bli både lite energi og lite tilgang på viktige næringsstoffer.  Fastlegen kan sjekke dette med en blodprøve og gi deg råd.  På mange skoler tilbys det grupper for ungdom som har opplevd samlivsbrudd.  Det kan være godt å prate litt med andre i samme situasjon og få råd om utfordringer med dette.  

Hvis du kan greie å få til å komme deg opp hver dag til fast tid, komme deg på skolen og prøv å ikke sove etter skolen, så vil døgnrytmen komme litt mer på plass igjen.  Jeg vet det kan være vanskelig å ikke sove på ettermiddagen når du er kjempesliten, men forsøk å heller bare slappe litt av med litt musikk eller en serie og få noen til å hjelpe deg å holde deg våken da. Prøv også å spise regelmessige og sunne måltider, selv om du ikke føler at du har så mye matlyst. Lysten på mat, vil ta seg litt opp igjen om det blir regelmessig tilgang.  Spis heller et lite måltid enn å droppe det helt.  Og pass på å drikke godt med vann gjennom dagen.  -Og vennen du savner får du forsøke å holde god kontakt med på nettet og på telefon.  -Kanskje kan dere treffes noen helger og ha det hyggelig sammen også?

Se ellers en del nyttige råd i artiklene under.  

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hva kan ungdom i sorg slite med i forhold til skolen?

Trist jente (COLOURBOX.COM)

På skolen kan ungdom i sorg merke endringer i sine faglige prestasjoner. Ungdom som er særlig fokusert på sorgen, opplever større endringer i å prestere faglig på skolen enn de som har sorgprosessen mer på avstand i hverdagen.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse