Hopp til hovedinnholdet

Liker ikke oppmerksomhet, men ønsker den mer enn noe annet

Jente 16 år
 

Spørsmål

Vet ikke lenger ka æ skal gjøre, holle på å bli gal! Klarer nesten ikke mer mot gang, kan ikke ting være enkelt?? vet ikke kordan æ skal forklare det, det e så mye som går rundt. Har prøvd før å snakke med helsesøster, men fikk aldri komme fram til det æ ville ha hjelp med, fikk lille komme til orde. Jeg er en jente som ikke liker oppmerksomheten, men ønsker den mer enn noe annet, på skolen sier jeg ikke noe. Har helle ikke mange venner hær. Hjemme e et styr mellom en familie krangel (bestemor og pappa) og ikke for så lenge siden flyttet jeg og pappa til samme kommune som mamma bor i og nå føler jeg at jeg må velge en av dem Snakket også med en venn om at æ ikke tør å snakke og vi tror da at æ kanskje har sosial angst. Kan det være mulig?? Og kan ikke bare mamma å pappa bli enige?? Vet ikke kem æ kan snakke me, tror heller ikke at æ tørr å snakke om det til noen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss

Det er mye rundt deg som er litt vanskelig.  -Og så er det jo ikke alltid så lett å sette ord på hvordan ting oppleves.  -Du gjør det godt i det du skriver! Du syns det er vanskelig å si noe og vise hva du mener og kan.  Det kan jo være litt sånn for mange, uten at det trenger å bety at man har sosial angst.  Angst er forbundet med et sterkt ubehag som er til stor hinder.  Sjenanse er ofte mer riktig ord og er noe mange kan streve med i større eller mindre grad.  

Jeg syns det er veldig ærlig og innsiktsfullt av deg å si nettopp det at du jo faktisk ønsker oppmerksomhet mest av alt.  -Men det kan være litt overveldende å få det, så da reserverer du deg heller ved å være litt usynlig og uhørlig.  -Kanskje går det an å øve seg litt og litt på å si litt mer i noen sammenhenger.  -Kanskje kan læreren være den rette å prate med.  -Du kan jo si ifra at du syns det er vanskelig å tørre å si noe, og så be om litt hjelp og støtte.  -Det ER mulig å øve seg og bli bedre.  -Ofte er det tanker som at man ikke er bra nok eller at man kan dumme seg ut, ikke bli hørt eller lignende som er til hinder.  Finn ut av hva slags slike tanker som stopper deg og forsøk å hente frem mer hjelpsomme tanker.  Et eksempel kan være "Det jeg har å si er like viktig som det andre har å se".  -Øv på å tenke de hjelpsomme tankene igjen og igjen! Se mer om dette i artiklene under.  

Og i forhold til det med at du kjenner på at du må velge mellom mamma og pappa: Det er en vanlig følelse i en situasjon der foreldrene er skilt.  -Husk at det ikke er ditt ansvar at de skal HA deg mest mulig.  Det er deres ansvar å gjøre ansvaret for å måtte velge for deg så lite som mulig.  Det er lov å være litt egoistisk og ta valg som gjør at ditt liv blir rolig og forutsigbart og så bra som mulig.  Prat gjerne med dem om at du er glad i dem begge, men at du ikke orker å måtte dras imellom.  Hvis de er litt kloke, så kan dere sammen finne gode løsninger.  Familievernkontor kan også være til hjelp om man ikke greier det godt selv.  

Og så vil jeg også tipse deg om at du kan prate med andre enn helsesøster om ikke det fungerte så bra.  Kanskje en sosiallærer, en miljøarbeider, noen i PPT, noen på Helsestasjon for ungdom eller andre.

Lykke til videre! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Redd for å dumme deg ut?

Gutt som er flau (colourbox,com)

Har du lyst til å prøve noe nytt, men stoppes av redselen for å kunne mislykkes? Les hva du kan gjøre for å våge allikevel og bygg opp selvtilliten din skritt for skritt.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Skilsmissen - noen erfaringer

Skilsmisse

KJÆRE MAMMA OG PAPPA

Jeg vil bare fortelle at det er mye vanskeligere å oppleve en skilsmisse enn det dere tror.

Kanskje du kan skrive et brev eller e-post til foreldrene dine og fortelle hvordan du har det? Les andres erfaringer og del dine meninger under artikkelen.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser