Hopp til hovedinnholdet

liker meg ikke hos den ene forelderen og i kvell tok jeg steget og fikk sagt at jeg ikke greier å bo her lenger

Jente 17 år
 

Spørsmål

Heisann. Har hatt skilte foreldre i mer enn 10 år nå og jeg har i grunnen aldri hatt så mye problemer med det. Jeg har bodd annenhver uke hos hver av foreldrene og det har egentlig gått ganske fint. I fjor bestemte jeg meg for å istedenfor å bare bo en uke hver forelder så trengte jeg to uker hos hver forelder. Det gikk ganske fint og har nå bodd slik frem til nå. Nå har jeg i en veldig god stund kjent at jeg ikke liker meg hos den ene forelderen og i kvell tok jeg steget og fikk sagt at jeg ikke greier å bo her lenger. Han taklet det ikke så bra og virket veldig lei seg. Å nå har jeg en ekstem ødeleggende skyldtfølelse. Grunnen til at jeg ikke lenger greier å bo her er mest fordi det er ensomt. Jeg har ikke noe kjemi med noen(av de 5 andre) i dette huset og føler meg derfor mye,mye mer hjemme hos den andre forelderen min. Jeg vet ikke hvordan jeg skal leve med skyldfølelsen av valget mitt. Men burde ikke jeg kunne velge det jeg føler er rett for meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver til oss og beskriver en situasjon som skilsmissebarn, med 50-50 bolig hos hver av dine foreldre. Du skriver også at du er lei og ønsker å bo fast hos en av dem, men har fått skyldfølelse ovenfor den andre.

Du er i en alder hvor du selv kan bestemme hvordan du vil ha  det. Etter fylte 15 år er du part i egen «sak». I følge barneloven § 31 har du rett til å bli hørt, og foreldrene dine skal legge stadig større vekt på dine meninger jo eldre og mer moden du blir. I barneloven § 33 at foreldrene skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre frem til myndighetsalderen som er 18 år.

Det beste er å snakke med moren og faren din og fortelle tydelig hvor du vil bo i det daglige.

Det er viktig at du tar valg som er til det beste for deg, og ikke hva du tenker er best for dine foreldre. De er voksne og skal kunne ta vare på seg selv. Nå er det ikke uvanlig at barn av skilte foreldre får skyldfølelse når de velger en løsning som er borte fra den andre. 

 

Les gjerne artiklene jeg legger ved under svaret. Der får du blant annet tips til hvordan du kan ta opp ting med foreldrene dine.

Lykke til med praten og håper du får en fin tid framover.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse