Hopp til hovedinnholdet

Mine foreldre klarer ikke å samarbeide i planleggingen av min konfirmasjon.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor to steder (mamma og pappa(skilte). Jeg skal snart ha konfirmasjon, men foreldrene mine klarer ikke å samarbeide med planlegingen. Jeg synes dette er veldig vanskelig. Vi har enda ikke bestemt hvor og hvordan, jeg er redd for at det ikke blir noe. Mamma sier at hun ikke vil ha konfirmasjonen med pappas familie. Pappa sier at det er tragisk at vi isåfall må feire konfirmasjonen to steder. - Jeg tenker at det ikke er så farlig om hvor, når og om det blir to eller en feiring ( bare det blir en feiring er jeg glad) Jeg tror mamma og pappa har en konflikt om noe som skjedde under skilsmissen, men det var da og nå er nå. Hvorfor kan man ikke bar glemme alt det.... Jeg er så lei og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Kan du/ dere hjelpe meg på noen måter? Hvordan jeg kan snakke med dem på om dette, tørr ikke. Jeg synes det er så leit å ha foreldre som ikke kan snakke og samarbeide sammen. Hilsen en desperat jente!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.
Forstår at det er leit for deg at mamma og pappa ikke kan samarbeide og snakke sammen om din konfirmasjon.
Ifølge barneloven har dine foreldre både rett og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne i personlige forhold, frem til du er 18 år. Men du har rett til å bli hørt og dine ønsker skal veie tungt. Dette er din dag og jeg mener at det er du som bør velge hvem som skal komme og hvordan festen skal legges opp.
Når det er vanskelig å snakke kan det noen ganger være lurt å skrive. En ide kan være å sende en sms til mamma og pappa der du forklarer at dette er en sak som er vanskelig og vond for deg. Her kan du fortelle hvordan DU ønsker å feire din konfirmasjonsdag og komme med et ønske om en samtale der dere alle tre kan møtes.
Du kan også snakker med en annen voksen person som du stoler på. Er det noen i familien du kunne snakke med?
Blir det vanskelig for deg anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor. Du kan ringe dit selv som barn og snakke alene først. De som jobber der er flinke til å snakke med barn og unge og familier som er i konflikt. De kan veilede foreldre og  gode råd om hvordan man kan endre ting i familien - hvis noe ikke er bra!
Jeg håper at dette var til hjelp. Og jeg håper at selve konfirmasjonsfeiringen din blir akkurat slik DU ønsker. Gratulerer med dagen som kommer.
Vennlig hilsen Familieterapeuten.
 
 
 
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie