Hopp til hovedinnholdet

Krangler med mamma. Vil endre samværsordning.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei foreldrene mine har vært skilt i rundt 8 år nå, og jeg har bodd 1,5 uke hos mamma og 0,5 hos pappa om gangen. begge har fått ny kjærester og barn, men rett før helgen så krangla jeg og mamma (som vi gjør ganske ofte nå) men denne krangelen var dråpen. så jeg bestemte meg for å begynne å bo 50/50 hos vær, men mamma har bare blitt mere sur på meg fordi jeg ikke har gjort det før. hun sier at jeg har mista mye tillit og at hun er skuffet over det siden hun har stilt opp mest for meg. samtidig så har hun nå begynt å små ignorere meg som når jeg kommer inn døra hjemme og sier "hei" så får jeg ikke svar det samme er det når jeg sier "hadde" hva skal jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du prøver å ta ansvar og sjekker opp hva du kan gjøre når du har fått et vanskelig forhold til en av foreldrene dine. Det er dårlig gjort å ikke si hei og hade når du kommer og går. Spesielt dårlig gjort å ikke svare hvis du hilser først. Når jeg leser det du skriver tenker jeg at moren din strever med noe som kanskje ikke bare handler om at du vil endre samværsordning. Det er moren din sitt ansvar at du har det trygt og godt når du er hos henne, og dere bør få hjelp til å snakke sammen om hvordan dere har det begge to nå.

Kommunikasjon: 

Det første som slår meg er at dette trolig handler om kommunikasjon. At dere ikke får helt til å formidle til hverandre hva misnøyen egentlig handler om. En god kommunikasjon baserer seg grunnleggende på at partene faktisk lytter til det de faktisk andre sier, og fremsetter sine egne synspunkter på en måte som ikke angiper den andre.
For å få til en samtale der dere kommuniserer godt, kan det være hensiktsmessig å avtale

1) at dere skal snakke sammen, og når det skal skje

2) tema som dere skal snakke om

3) hvordan dere skal snakke om dette.


Når dere avtaler hva dere skal snakke om, bør dere bli enig om holde seg til akkurat dette tema. Hvis noen ønsker å snakke om flere ting, kan dere bli enige om når det skal skje.
Det er fint å avklare på forhånd måten å snakke sammen på. Ofte er det greit å snakke ut fra hva en selv opplever og hvordan det føles.

Hvordan tror du en samtale med en av foreldrene dine, om dette, kunne bli? Kan det være nyttig å snakke med pappa om det? Det er et poeng at du tar dette opp når det er grei stemning. Du begynner med å si at du trenger å snakke, og får til en avtale om tidspunkt der dere kan snakke uforstyrret. Når dere så skal begynne samtalen, kan du starte med å fortelle hva du føler rundt disse tingene, og hva det gjør med deg, at du både blir trist og lei deg, og har det vanskelig.
Forhåpentligvis vil du møte forståelse, og det kan bli starten på en forbedring av situasjonen.Kan du si til henne at det var vanskelig før når dere kranglet og at det har blitt enda vanskeligere nå etter at du har sagt i fra om at du ikke har det så greit hos henne? Skriv eventuelt ned det du tenker på og la henne lese det og tenke over saken før du etterspør om hun har lest og hva hun tenker om det. Si at du mest av alt vil ha det fint hos henne og være sammen med henne. Og at det kanskje også er litt fint å få litt mer tid med pappa hvis du har bodd mest hos mamma. Det er ikke ditt ansvar at moren din reagerer som hun gjør. 

Hvis dere ikke får det bedre sammen snart så kan det være lurt å oppsøke familievernkontor. Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontor her.

Helsesøster;
I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjon for ungdom. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

 

 

Se også vedlagte artikler. Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser