Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine skilte seg for fem år siden og det er fortsatt vanskelig. 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Mamma og pappa skilte seg for fem år siden. Posisjonen min under den skilsmissen har vært hard, mamma sin side om hvorfor de skilte seg er fordi hun mener at pappa var utro med henne med læreren min. Pappa sa ikke sin egen historie rett etter skilsmissen, fordi han mente det var det beste for oss tre barna. Pappa sin side av hvorfor det ble skilsmisse er at han ikke følte at forholdet mellom han og mamma ikke fungerte. Denne skilsmissen resulterte i at jeg måtte flytte fra alle vennene mine, og jeg fikk en sprekk i barndommen min. nå fem år etter at jeg har kommet inn på ny skole føler jeg at jeg fortsatt ikke passer inn helt. jeg har ingen nye venner som jeg tør å åpne meg for. Jeg klarer ikke å holde på følelsene mine. Jeg føler jeg vil gråte hele tiden, men klarer ikke på grunn av at jeg er redd for at det vil avgi en form om svakhet. Så jeg spiller veldig mye videospill for å holde følelsene mine på avstand. Dette resulterer i at jeg ikke får gjort lekser til skolen. Gutt 15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver at det har vært veldig vanskelig etter skilsmissen til foreldrene dine og at det fortsatt er vanskelig. Du har ingen venner som du tør å åpne deg for, klarer ikke å holde på følelsene dine og føler du vil gråte hele tiden men klarer ikke.

Det høres veldig vanskelig ut for deg. Det du skriver viser hvor krevende hverdagen kan bli når foreldre skiller seg, også en god stund etter selve bruddet. Det er ikke vanskelig å forstå at en skilsmisse med to viktige personer i ditt liv påvirker deg. Slike ting okkuperer tankene, og det er vanskelig å få plass til andre tanker. Dermed så går konsentrasjonen ned og det kan være vanskelig å fortsette med like gode skoleprestasjoner og en kan bli sliten og ikke minst trist og lei seg. Med andre ord tenker jeg at du reagerer helt normalt på en vanskelig situasjon. 

Jeg tenker det er viktig for deg nå å ha noen å snakke med. En du kan fortelle hvor vanskelig det er for deg. Du skal ikke være alene med de vonde følelsene dine. Jeg vil anbefale deg å ta turen til helsesøster eller sosiallærer på skolen og be om støttesamtaler. De kjenner godt til hvor vanskelig det kan være når foreldre skiller seg og har flere hjelpeverktøy som du kan introduseres for. Du kan også gå til Helsestasjon for ungdom i kommunen, der finner du flinke helsearbeidere som gjerne vil lytte til deg og hjelpe deg til å få det bedre med deg selv.

Jeg har lagt ved noen artikler til deg, som jeg ber deg om å titte på og kanskje du også kan teste ut noen av rådene der. I artikkelen "forandring etter foreldrenes brudd" kan du også få flere gode råd og tips.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

- Jeg spiller for mye

Dataspill (foto: ung.no)

Jeg er en gutt som lurer på om jeg er avhengig av dataen. Med engang jeg står opp, går jeg til pcen og sitter på nettet og spiller spill. Jeg pleier å legge meg 23.00. Sitter bak pcen ca. 6-10 timer om døgnet.. Er dette for mye, og er det farlig?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser