Hopp til hovedinnholdet

Gutt 13 år. Har det ikke bra hos far, skilte foreldre. Ønsker å bo hos mor.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Er det enkelte situasjoner hvor aldersgrenser ikke gjelder? Jeg har skillte foreldre og jeg har hatt det kjempe vondt hos pappa i 9 år det har gitt meg stress og masse angst. Det har kommet til at jeg ikke kan være rundt pappa og min stemor uten å få et panikk anfall. jeg vill bo hos mamma 100 prosent av tiden men jeg kan ikke velge det før jeg er 18 noe som gjør meg får ung til å endre på det. er det noen måte jeg kan få retten til å bestemme dette selvom jeg ikke er gammel nok til å bestemme det selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for at du skriver til oss. Det høres veldig vanskelig ut at du har det vondt hos faren og stemoren din. 
 
Det er ikke sånn at barn må bli 18 år før de får bestemme over eget liv. Du kan bestemme mye nå, og det er en del av lovverket i Norge at barn skal bli hørt. Etter at et barn har fylt 12 år skal det legges stor vekt på barns mening. Etter barneloven § 33 skal foreldre gi barnet stadig større rett fram til barnet er myndig (18 år). Hva barn mener er viktig, og det gjelder i møte med alle voksne, også om hvor du skal bo er et spørsmål for retten. 
 
Jeg synes at du skal gjøre noe med situasjonen nå, og ikke holde ut til du er 18 år. Du kan gjøre noe for å få det bedre nå. Jeg tenker at du trenger litt hjelp fra en eller flere voksne. 
 
Har du kontakt med barnevernet? Hvis ikke vil jeg anbefale at du selv tar kontakt. Dersom du er ubekvem med å kontakte barneverntjenesten selv, vil helsesøster på skolen, eller andre voksne som du stoler på, kunne hjelpe deg. Alle kommuner har barneverntjenester. Jeg legger ved en artikkel om hvordan du kan ta kontakt med barnevernet. 
 
Jeg lurer også på om du kan snakke med faren din om dette? Er det noe han gjør, eller noe som skjer. Kan det bli bedre? 
 
Jeg kjenner ikke deg. Men jeg tenker at du virker klok og reflektert som tenker at du får panikkanfall fordi du er i en vanskelig situasjon. Det er nettopp det, hvordan vi har det påvirker oss. Du reagerer på situasjonen du er i, og du blir på en måte syk av det. Det er viktig at du får hjelp så du kan få det bedre.
 
Jeg ønsker deg lykke til! Det at du skrev til oss er en fin start. Du kan gjerne skrive til oss igjen.
 
Husk at din mening og stemme er viktig.  
 
P.S Jeg har valgt ut seks artikler til deg. Det er litt mange, men se om du kan titte innom dem. 
 
 
Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser