Hopp til hovedinnholdet

Samværskonflikt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Når man er 14 år og har skilte foreldre så kan man ikke velge hvor man skal bo. Moren min holder på å bygge et nytt hus og nå for tiden maler hun. Jeg liker ikke i det hele tatt å være hos pappa. Han skal alltid ha rett og det er ingen grunn til å starte en diskusjon for da taper man uansett. Moren min forstår akkurat det jeg sier men hun kan ikke hjelpe meg før huset vårt er ferdig. Men når det er ferdig kan jeg flytte til mamma da? Pappa har nektet før på at jeg skal være til mamma en uke til. Men jeg takler jo ikke å være til han og han takler ikke meg, så jeg skjønner ikke hvorfor han vil ha meg hos han. Når jeg kommer til han så sier han ikke hei en gang og han går jo ut hver kveld. Jeg skjønner ingenting og jeg føler meg for ung til å slite med faren min på denne måten. Jeg vil bare bo til mamma!

Besvart 19.10.2018 16:39
 

Svar
Hei jente 14 år

Helt til du er 18 år er det foreldrene dine som bestemmer hvem du skal bo hos, og hvor mye du skal bo hos hver. Du er jo over 7 år, skal derfor få si din mening før det blir tatt avgjørelser om dine personlige forhold. Du er også over 12 år, derfor skal det legges stor vekt på hva du mener.

Hvis man har barn sammen, må spørsmålet om foreldreansvar (hvem barna skal bo fast sammen med) og samværsrett avgjøres når de flytter fra hverandre.

Som ungdom har du rett til å være sammen med begge foreldrene dine etter skilsmissen (§42, Barneloven). Det er foreldrene dine som er ansvarlige for at denne retten blir oppfylt. Nå når foreldrene dine har valgt å gå fra hverandre blir det tatt avgjørelser som får store virkninger for deg. Det er en av grunnene til at foreldre må til lovbestemt mekling hos familievernet når de har bestemt seg for å flytte hver for seg. Du kan da være med og snakke med mekleren om dine ønsker og bekymringer.

Foreldrene dine har plikt til å møte til en obligatorisk meklingstime. Meklingen kan foregå på et familievernkontor eller hos en ekstern mekler.

Målet med meklingen er at foreldrene dine skal komme frem til en skriftlig avtale om foreldreansvar, hvor du skal bo fast og samvær. Avtalen skal legge vekt på hva som vil være den beste ordningen for degt. Foreldrene dine må møte til mekling selv om de er enige. De kan ikke avtale at det ikke skal mekles.

Samværsavtale - hvor skal du bo?

Foreldrene dine står helt fritt når det gjelder utformingen av en samværsavtale. Mekleren kan hjelpe til med å diskutere problemer og komme med løsningsforslag, men det er foreldrene som bestemmer og har ansvaret for avtalen som utformes. Mekleren har ingen makt eller myndighet over resultatet eller avtalen. Samværsavtalen bør være skriftlig.

Barneloven sier at dersom foreldrene har avtalt ”vanlig samvær” vil det gi rett til å være sammen med barnet en ettermiddag i uka med overnatting, annenhver helg, til sammen tre uker i sommerferien, og annenhver høst-, jule-, vinter- og påskeferie. Dette gir ikke uttrykk for noe minimums- eller maksimumssamvær. Foreldrene dine må avtale en samværsordning som passer for deg, bl.a. vurdert ut fra alderen din, tilknytning til dine foreldre, om du må reise langt i forbindelse med samværet, dine ønsker mv.

Så lenge du er under 16 år, må foreldrene dine møte til mekling før separasjons- eller skilsmissesaken bringes inn for fylkesmannen.
Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme