Hopp til hovedinnholdet

Har pappa rett til å kaste meg ut?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei.. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare dette, men jeg prøver så godt jeg kan. Mamma og pappa er skilt. jeg har eget rom i begge husene, men jeg er mest hos mamma. Jeg har ikke sovet hos pappa siden jul (10 mnd), og nå har han sagt at jeg må pakkene tingene mine fordi den nye kjæresten hans skal få rommet mitt. Har han rett til å kaste meg ut selv om jeg bor hos mest hos mamma og ikke er hos han så mye? jeg er jo under 18 år.

Besvart 03.11.2018 09:39
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er leit å høre at forholdet mellom deg og faren din har blitt så vanskelig. Det høres ikke særlig hyggelig ut at faren din kaster deg ut av rommet ditt. Er du sikker på at han kaster deg ut av hele huset, at det ikke bare er det at du skal få et annet rom? Eller kan det hende at dette er en måte å "presse" deg på, fordi han egentlig ønsker at du skal være mer hos han? Litt sånn: "..hvis du ikke snart kommer og bor på rommet ditt som jeg har ordnet for deg, så gir jeg det bort til noen andre.." Kanskje han egentlig håper at du skal komme og være mer hos han. Men så vet han ikke helt hvordan han skal si det, og så bruker han trusler og press som en metode. Det fungerer jo egentlig ganske dårlig spør du meg, men når man er fortvilet gjør man mye rart for å få kontakt med den man er glad i.

Men over til det konkrete spørsmålet ditt: Så lenge begge foreldrene dine har foreldreansvar for deg har du rett i at faren din ikke kan kaste deg ut av huset. I følge barneloven har han da også forsørgerplikt ovenfor deg. Det betyr at han, sammen med mamma, har et økonomisk ansvar for deg, og et ansvar for å gi deg det du trenger av omsorg på alle plan. Mat, hus, klær og utstyr du trenger - og aller viktigst - kjærlighet og emosjonell støtte. Får du det både av mamma og pappa syns du? 

Dersom det er uenigheter mellom foreldrene dine og deg i forhold til hvem du skal bo hos og hvor mye du skal bo hos hver, er det viktig at dere tar tak i det på en ryddig måte. Da foreldrene dine skilte seg laget de trolig en avtale hos en mekler/på et familievernkontor, som sa noe om hvordan samværet skulle fordeles. Kan du huske å ha vært med å lage en slik avtale -  eller at du fikk si din mening før en slik avtale ble skrevet? Selv om det er foreldrene dine som laget og bestemte denne avtalen hadde du da, og har du nå, rett til å bli hørt når det gjelder hvor du vil bo. Barn har rett til å si sin mening og å bli hørt i slike saker fra de er 7 år gamle! Dette står også i barneloven. Samværsavtaler kan forhandles på nytt, de er ikke statiske. Det betyr at dersom du er usikker på hva som skjer med bosituasjonen din hos pappa fremover, må mamma og pappa snakke sammen på nytt og diskutere om de skal lage en endret samværavtale. Nå som du er 15 år er din mening svært viktig og mamma og pappa er pliktige til å ta hensyn til dine meninger når de lager en ny avtale. Pappa kan altså ikke bare kaste deg ut av huset som han selv finner det for godt, dersom du fortsatt ønsker å bo deler av tiden din hos han.

Ga dette svar på spørsmålet ditt? Jeg håper det. Husk at du på et familievernkontor også kan få samtaler alene som barn, eller at du kan få være med mamma og/eller pappa og snakke. Du kan få snakke med en profesjonell person (slik som en familieterapeut) om utfordringene du står i mellom mamma og pappa, og hvordan du har det i forhold til det. Det kan være lurt å lufte tanker og følelser man har, i tillegg til å få svar på det praktiske. Jeg ønsker deg lykke til! Håper pappa forstår mer av hva du trenger og hvordan du har det.  

Alt godt!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme